Svijet
0

Glavaš: Da sam htio, prikrio bih ubojstva civila

FENA
Optuženik za stradanja srpskih civila u ratnom Osijeku Branimir Glavaš izjavio je danas iznoseći svoju obranu na zagrebačkom Županijskom da je u ratnim okolnostima mogao prikriti ubojstva civila koja mu se stavljaju na teret, ali da to nije želio učiniti.

Glavaš je kazao da je ubijenog Čedomira Vučkovića prvi put već mrtvog vidio u dvorištu Sekretarijata za narodnu obranu i o tome odmah obavijestio policiju i istražnog suca.

U optužnici se tvrdi da je Vučković doveden u zgradu Sekretarijata, gdje je bio prisiljen piti kiselinu. Glavaš je kazao da ne zna tko je i kada Vučkovića doveo u zgradu, ali je ustvrdio da se takav incident u ratno doba mogao lako prikriti.

Svakodnevno se ginulo, kazao je, dodajući da on kao sekretar za narodnu obranu takve postupke nije odobravao.

Drugog dana svoje obrane Glavaš se ponovno okomio i na krunskog svjedoka Krunoslava Fehira, za kojeg vjeruje da ga tereti zbog osvete, ljubomore i bolesne ambicije.

Iako je u vrijeme rata bio potpuno nebitan lik, odnosno dijete branitelja koje se "motalo po dvorištu", kasnije se angažirao u HDZ-u, zaposlio u policiji i želio izgraditi karijeru. Kada su mu ambicije porasle želio je postati načelnik prometne policije u Osječko-baranjskoj policijskoj upravi, kazao je Glavaš.

Rekao je i da je Fehir, nakon što je HDZ 2000. izgubio izbore, bio jedan od osnivača DC-a, a potom tri godine kasnije ponovno pokušao ući u HDZ.

"Očekivao je da će ga nakon izbora postaviti za načelnika prometne policije, a ja sam mu rekao da to ne može jer ima samo srednju stručnu spremu, koju je vjerojatno isto negdje kupio", rekao je Glavaš.

Govoreći o svojoj ulozi u ratnom Osijeku odbacio je tvrdnje da je bio zapovjednik grada te da je iz dnevnika Glas Slavonije, u kojem je jedno vrijeme bio predsjednik Upravnog odbora, izbacio bivšeg glavnog urednika Dragu Hedla. Nazivajući ga psihopatom, Glavaš je rekao da je Hedl sam podnio ostavku te da je čak pokušao spriječiti izlaženje novina.

Glavaš je od sudskog vijeća zatražio skidanje oznake tajnosti s nekih vojnih dokumenata u spisu kako bi mu se omogućilo odgovaranje na pitanja. Ustvrdio je da su državno odvjetništvo i policija ionako te dokumente ranije prosljeđivali medijima, a sve u cilju, kako je rekao, javnog linča koji traje godinama.

Glavaševi branitelji za sutra su odgodili obrazloženje svog jučerašnjeg zahtjeva da se prvog političara koji je zbog optužbi za ratni zločin izgubio imunitet nakon iznošenja obrane pusti iz pritvora.