Svijet
0

Glasanje o povjerenju vladi premijera Grčke u četvrtak

FENA
Glasanje o povjerenju vladi grčkog premijera Jorgosa Papandreua u grčkom parlamentu zakazano je za četvrtak, a debata počinje u srijedu istupanjima ministara u vladi.

Lideri političkih partija će također održati govore ali nakon govora Papandreua u četvrtak, prenosi grčka agencija Ana.

Grčka vlada se suočava s mogućim padom pošto je grupa poslanika vladajuće partije PASOK zatražila u utorak ostavku premijera, tvrdeći da je neočekivanom najavom da će u Grčkoj biti organizovan referendum o najnovijem sporazumu o pomoći s Evropskom unijom ugrozio taj sporazum.

Lideri Francuske i Njemačke su, u međuvremenu, pozvali Papandreua na hitne razgovore u srijedu u Kanu kako bi osigurali provođenje sporazuma koji su Grčka i EU postigle 27. oktobra, a Bruxelles je poručio Atini da od nje očekuje da ispoštuje obaveze prema EU.

Rejting Papandreuove vlade znatno je ugrozilo nedavno usvajanje zakona o dodatnim mjerama štednje, koji predviđa smanjenje plaća, veće poreze i nova otpuštanja radnika.

Papandreu je u ponedjeljak navečer, neočekivano, saopćio da će Grčka održati referendum o sporazumu o pomoći, postignutom prošle sedmice s EU, kao i da će zatražiti da parlament glasa o povjerenju vladi u petak.

Istovremeno, prema rezultatima Nilsen ankete objavljenim u utorak, svaki deseti Grk misli da je Grčka u recesiji, a četiri od deset kažu da troše cjelokupan dohodak na pokrivanje osnovnih potreba.

Takođe, Grci su najzabrinutiji među Evropljanima po pitanju recesije i misle da će ona potrajati i narednih mjeseci, a zabrinuti su i za finansijsku budućnost i za radna mjesta.

Prema ovoj anketi, Grčka spada među najpesimističnije zemlje u svijetu zajedno s Mađarskom, Portugalom, Hrvatskom, Korejom i Rumunijom.