Svijet
0

Gladni Sirijci bili primorani ubiti lava iz zoološkog vrta kako bi preživjeli?

Klix.ba
Nestašica hrane u Siriji je iz dana u dan sve veća. Društvenim mrežama kruži fotografija na kojoj Sirijci stoje pored ubijenog lava. Iako nepotvrđeno, britanski Independent piše da je lav ubijen u zoološkom vrtu Al-Qarya al-Shama u Damasku s ciljem da gladnim Sirijcima postane hrana kako bi preživjeli.

Osim toga, piše britanski list, koža lava će poslužiti kao pokrivač jer su temperature u Siriji posljednjih dana veoma niske. S druge stane, drugi mediji izvještavaju da je životinja već bila ubijena tokom bombardovanja.

Predsjednik Sirije Bašar al-Asad poznat je pod nadimkom Lav te se vjeruje da su ovim protivnici njegovog režima htjeli poslati poruku.

Prošlog mjeseca grupa sirijskih vjerskih čelnika izdala je fetvu prema kojoj građani ove zaraćene zemlje mogu jesti meso životinja koje su inače zabranjene islamskim propisima.

Tako Sirijci mogu jesti meso mačaka, pasa i magaraca kako bi umanjili glad. Svoj potez su nazvali vapaj za pomoć i upozorili da će, ukoliko se ova situacija nastavi, ljudi biti prisiljeni jesti ljudsko meso.

Istočni dio distrikta Ghouta, koji je poznat kao poljoprivredna zona, već šest mjeseci se nalazi pod opsadom sirijske vojske, zbog čega su građani ostali bez hrane. Ovaj dio Damaska bio je također meta hemijskih napada tokom augusta.

Prema izvještajima lokalnih i međunarodnih medija, snage lojalne predsjedniku Asadu pokušavaju izgladnjeti narod.