Svijet
0

Giorgio Napolitano izabran za predsjednika Italije

FENA
Talijanski parlament proširen s predstavnicima regija izabrao je u srijedu, u četvrtom glasanju, poskomunistu Giorgia Napolitana (81) za 11. predsjednika talijanske republike.

Napolitano na čelu države zamjenjuje Carla Azeglija Ciampija, kojem sedmogodišnji mandat istječe 18. maja, ali koji će vjerovatno ranije prepustiti predsjedničko mjesto novom šefu države, javila je Hina.

Za Giorgija Napolitana, kandidata lijevog centra, glasali su zastupnici, senatori i regionalni predstavnici te koalicije, dok je desni centar ostavljao neispunjene listiće. Napolitano je dobio 542 glasa, a u četvrtom glasanju bila je dovoljna natpolovična većina od 1009 upisanih birača, odnosno 505 glasova. Bijelih listića bilo je 347, dok su na drugima bila ispisana imena raznih političara.

Giorgio Napolitano rođen je 1925. u Napulju i postao je doživotnim senatorom 2005. Diplomirao je pravo, kao i njegov otac. Tokom drugog svjetskog rata bio je antifašist (1942. je osnovao i antifašisticki pokret), a 1945. ušao je u Talijansku komunističku partiju, u kojoj je tokom godina pokrivao više ključnih dužnosti.

Napolitano je prvi put izabran za zastupnika 1953. i od tada je uvijek bio potvrđen kao parlamentarac.

Od 1989. do 1992. bio je član Evropskog parlamenta. Bio je jedan od glavnih sudionika procesa obnove bivše KP i rađanja današnje stranke Demokratske ljevice. Za predsjednika Zastupničkog doma bio je izabran 3. juna 1992. U 12. parlamentu talijanske republike (novoizabrani je 15. parlament) bio članom Odbora za vanjsku politiku i član delegacije NATO-a. Za vrijeme 13. parlamentarnog saziva, kada je premijerom bio Romano Prodi, Napolitano je bio ministar unutarnjih poslova, postavši tako prvi komunist na tom položaju u povijesti talijanske republike. Sada će biti i prvi postkomunist na čelu talijanske države.