Izrael
0

Gilad Sharon: Zdravstveno stanje mog oca se popravilo

FENA
Ariel Sharon
Ariel Sharon
Ariel Sharon, koji je pretrpio moždani udar koji ga je komatizirao prije šest godina kada je bio na funkciji premijera Izraela, reagira na neke poticaje, i uprkos tome što hranu dobiva intravenozno, povećala mu se tjelesna težina, kako tvrdi njegov sin Gilad Sharon u intervjuu za New York Times.

"Kada je budan gleda u mene i miče prstima kada to zatražim od njega. Siguran se da me čuje", rekao je Gilad u telefonskom intervjuu.

Njegova porodica pažljivo čuva informacije o zdravlju Ariela Sharona. Njegov sin je pristao da razgovora o tom pitanju dok se priprema da objavi biografiju svog oca koju je završio nakon četiri i po godine pisanja.

Biografija naslovljena "Sharon: Život jednog vođe" treba biti objavljena u utorak na hebrejskom i engleskom jeziku.

Prije godinu dana Sharon, koji ima 83 godine, prebačen je iz bolnice u Tel Avivu na porodični ranč u južnom Izraelu. Ali Gilad Sharon kaže da je ostanak njegovog oca na ranču bio kratkotrajan i da su ga morali vratiti u bolnicu, gdje je i ostao. On se nada da će u nadolazećoj godini njegov otac biti trajno prebačen u svoju kuću.

"Problem je u izraelskoj birokratiji. Mislim da bi mu puno bolje bilo u njegovoj kući", kazao je Gilad.

Dodao je i to da njegovog oca svaki dan neko posjeti, bio to on, njegova žena Inbal ili njegov brat Omri.

"Nismo propustili ni jedan dan", rekao je on.

Također je rekao da u posljednje vrijeme nema znatnih poboljšanja u zdravstvenom stanju njegovog oca.

U knjizi piše da su doktori i medicinske sestre zahtjevali od porodice da ga puste da umre nakon što je pretrpio moždani udar u januaru 2006. godine. Parafrazira se da jedan doktor rekao: "Na osnovu CT-a, igra je završena."

Međutim, braća Sharon su rekli da ne žele ni čuti tako nešto i insistirali su da se uradi operacija i drugi napori kako bi se održao na životu.

Dok se dugo vremena u Izraelu pretpostavljalo da je Sharon održavan na životu zbog insistiranja njegovih sinova, knjiga daje detaljnije opise dešavanja u tom periodu.

Ariel Sharon je dva puta postao udovac, i njegovi sinovi su zaduženi za brigu o njemu i njegovoj farmi.

Gilad Sharon u svojoj knjizi kaže da iako je insisitirao na održavanju svog oca na životu više iz instinkta i ljubavi, ispostavilo se da je i medicina bila na njegovoj strani. Prvi CT nije bio valjano analiziran.

Doktori su priznali nakon operacije da je njegov otac zdraviji nego što su oni mislili.

U biografiji Gilad Sharon spominje i to kako je on bio taj koji je dao svom ocu ideju o izraelskom unilateralnom povlačenju iz pojasa Gaze, rekavši da je postalo nemoguće adekvatno zaštiti jevrejske naseljenike.

Ariel Sharon je izabran za premijera 2001. godine i bio je na vrhuncu moći kada je pretrpio moždani udar.