Rast popularnosti
0

Gert Vilders traži zabranu Kur'ana U Holandiji

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Holandski političar Geert Wilders (46), koji se zalaže za zabranu Kur'ana u toj zemlji, sve je popularniji među biračima, kao i njegova Stranka za slobodu (PVV).

Njegove ideje o uvođenju "poreza na veo, odnosno zar" od 1.000 eura ili zabrani Kur'ana nailaze na plodno tlo, odnosno imaju popriličan broj pristalica u Holandiji.

Politički analitičari navode da je Vilders jedan od desničara koji bi zaista mogli da izazovu potrese u Evropi.

Wilders se predstavlja kao "borac za slobodu govora" i provodi kampanju protiv islama.

Njegovi govori obavezno počinju sa opaskom da "svako ima pravo da kaže...". Takođe, on stalno ističe da je "holandska kultura bolja od muslimanske”, a koristi i izraze kao "islamska invazija".

Prema njegovom mišljenju, muslimani pretvaraju Evropu u "arapsku koloniju”. Mediji prenose Wildersove tvrdnje kako muslimani "zagađuju javni prostor velovima, džamijama i bradama mržnje".

Uprkos tome, njegova stranka PVV dobija čak 20 odsto glasova u anketama.

Politički analitičari smatraju da razlog njegove popularnosti leži u "holandskom 11. septembru", tj. 2. novembru 2004. kad je islamistički fanatik ubio holandskog režisera Tea van Goga. Od tada počinje i Wildersov politički uspon.

Ipak, Wilders tvrdi da ne želi nikoga da povrijedi, ali da bi u "slobodnom društvu trebalo da bude dopuštena kritika".

U Holandiji živi oko milion muslimana.

Politički analitičari navode da su se u Holandiji stvari počele mijenjati od ubistva Tea van Goga. Tada su političari i mediji počeli sa "širenjem straha", a Wilders je prednjačio.

Wilders je odbio vladin poziv da postane član koalicije, rekavši da ga "podsjećaju na stari auto sa praznim akumulatorom, zaglavljen u pijesku, po kojem pišaju psi".

"Neko je otvorio prozor i dolazi svježi vjetar. Političari to mrze. Žele zatvoriti prozor, ali to više nije moguće" - tvrdi Wilders koji se, inače, protivi diskriminaciji žena i homoseksualaca.

Wilders se poigrava "u sivoj zoni između kritike onih muslimana koji se ne žele integrisati u holandsko društvo i ksenofobije" - upozoravaju analitičari i smatraju da je opasan, jer se njegova netolerancija širi društvom.

Kritičari ga vide kao diktatora, jer je u svojoj stranci predsjednik, strateg i blagajnik.

Ističu da je opsjednut strahom od gubljenja kontrole u stranci i vijestima - naime, pojavljuje se u onim emisijama u kojima je jedini gost i odbija da razgovara sa umjerenim muslimanima.

Jedan do njegovih posljednjih istupa je poziv na zabranu Kur'ana.

Takođe, on traži da se izračuna trošak "nezapadnjačke imigracije", kako bi se saznalo "koliko muslimani koštaju državu". Osnovao je interne stranicu na kojoj mu se javljaju ljudi i pišu, npr. koliku platu ima vozač u muslimanskoj školi.

Ankete pokazuju da on, uprkos takvim istupima, ima uporište u građanstvu. Jedna od anketa je pokazala da je on političar "s kojim bi pivopije najradije popile pivo".

Zbog svojih stavova Wilders svakodnevno dobija prijetnje smrću. Pod zaštitom policije je već pet godina, a prate ga i desetine tjelohranitelja.