Bijela kuća
0

George Mitchell izvijestio o bliskoistočnoj misiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama se u srijedu u Bijeloj kući, iza zatvorenih vrata, sastao s državnom tajnicom Hillary Clinton i novim američkim izaslanikom za Bliski istok Georgeom Mitchellom.

Mitchell se upravo vratio s Bliskog istoka i planira da uskoro ponovo otputuje u regiju. U Državnom sekretarijatu je u utorak izjavio da strpljiva diplomatija može da pomogne u postizanju mira.

Hillary Clinton kaže da Sjedinjene Države žele da rade sa svim stranama u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba, ali da Hamas mora da se odrekne nasilja, prizna Izrael i poštuje dosadašnje mirovne sporazume.

U međuvremenu, palestinski predsjednik Mahmud Abas obratio se u srijedu poslanicima Evropskog parlamenta u Strasbourgu i naglasio da bi Izrael trebalo pozvati na odgovornost zbog akcija tokom trosedmične ofanzive u pojasu Gaze.

Istovremeno, Abas je rekao da i dalje pruža Izraelu ruku u traganju za trajnim mirovnim sporazumom, bez obzira što traži istragu o ratnim zločinima u Gazi.

Također je naglasio da su vrata Palestinske nacionalne uprave i dalje otvorena za formiranje vlade nacionalnog jedinstva s Hamasom.

Međunarodni krivični sud kaže da ispituje mogućnost pokretanja istrage tvrdnji da je Izrael u toj ofanzivi počinio ratne zločine.