Svijet
0

George Bush položio zakletvu

NINA
George Bush položio je jučer u Washingtonu zakletvu za novog američkog predsjednika, čime je službeno započeo njegov drugi mandat na čelu Sjedinjenih Američkih Država.

"Moja glavna dužnost je zaštititi ovu zemlju i naš narod od eventualnog novog napada i prijetnji koje bi se mogle pojaviti", rekao je predsjednik Bush nakon što je ispred zgrade Kongresa SAD-a na Capitol Hillu položio zakletvu pred predsjednikom Vrhovnog suda sucem Williamom Rehnquistom.

"Politika Sjedinjenih Država je da teži i podržava rast demokratskih pokreta i institucija u svakoj državi svijeta, s konačnim ciljem da bude okončana tiranija u svijetu. To se ne mora ostvariti samo upotrebom oružja, ali ćemo sebe i svoje prijatelje braniti i oružjem ako je to potrebno" istaknuo je predsjednik Bush.

Bush koji je već bio predsjednik od januara 2001, podsjetio je da slobodu, po svojoj suštini, moraju izabrati i braniti građani podržani vladavinom zakona i poštovanjem prava manjina.

"Danas Amerika ponovo šalje poruku svim ljudima svijeta. Svi oni koji žive pod tiranijom i u beznađu, mogu znati da Sjedinjene Države neće ignorisati represiju niti opravdavati one koji je provode. Ako ustanete u obranu svoje slobode, mi ćemo biti uz vas", istaknuo je Bush.

Predsjednik Bush je uputio i poruku američkim saveznicima u svijetu. "Svi saveznici Sjedinjenih Država mogu znati: poštujemo vaše prijateljstvo, pouzdamo se u vaše savjete i ovisimo od vaše pomoći" poručio je Bush.

Bush je dodao da je podjela među slobodnim zemljama osnovni cilj neprijatelja slobode u svijetu, i da bi upravo zbog toga te zemlje zajedničkim naporima morale raditi na promociji demokracije, što će, prema mišljenju Busha, predstavljati uvod u poraz neprijatelja slobode.

Američki predsjednik je ukazao i na podjele koje vladaju u američkom društvu koje, kako je rekao ne oslikavaju pravu sliku SAD-a.

"Dat ću sve od sebe da zacijelimo te podjele i da Amerika ponovno djeluje jedinstveno kao što je to bilo kada smo prije tri godine brutalno napadnuti", poručio je Bush.

Iako se očekivalo da će američki predsjednik govoriti više o konkretnim planovima za drugi mandat, on je samo spomenuo da će i u sljedeće četiri godine raditi na unaprjeđenju školstava i reforama poreskog sistema i socijalnog osiguranja.

Cijeli Bushev govor je bio obilježen jakom religioznom notom, što ne čudi, s obzirom da je Bush duboku religiozna osoba, kao i da srž njegovog biračkog tijela čine upravo vjernici.