Svijet
13

Genova: Brod udario u kontrolni toranj, najmanje troje mrtvih

Klix.ba
Nesreća u Genovi (Foto: AFP)
(Foto: AFP)
U nesreći, koja se dogodila u utorak navečer oko 21 sat u talijanskoj luci u Genovi, poginule su najmanje tri osobe. Brod je udario u kontrolni toranj čiji je dio završio u moru.

Brod Jolly Nero, koji je prevozio kontejnere, udario je u kontrolni toranj u luci koja se nalazi u talijanskom gradu Genovi. U trenutku nesreće je u tornju bilo najmanje deset osoba. Policija je potvrdila da su najmanje tri osobe poginule, dok ih se šest smatra nestalim. Četiri osobe se nalaze u bolnici, a strahuje se da ima žrtava pod vodom, koje su se zaglavile nakon rušenja dijela tornja u more.

Nakon nesreće je pokrenuta noćna potraga. Uzrok nesreće je ili ljudska greška ili mehanički kvar. Vlasnik broda, Stegano Messina, na mjesto nesreće je stigao brzo, a sa suzama u očima je rekao novinarima da je šokiran s obzirom na to da se takva nesreća ranije nije dogodila.

Među žrtvama je i žena koja je bila u tridesetim godinama, a preostale dvije žrtve su muškarci.

Spasilačke službe nisu sigurne da li su nestale osobe zaglavljene u liftu tornja ili su u moru. Brod je zaplijenjen, kapetan je na ispitivanju, a policija istražuje ovaj slučaj.

Brod Jolly Nero je dug 240 metara, a težak više od 40.500 tona te je u vlasništvu talijanske kompanije Ignazio Messina Co.