Svijet
0

Generalu Gotovini priznanje "Junak Domovinskog rata"

FENA
Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata "Podravka" (UBIUDR) uz potporu 128 raznih županijskih i državnih udruženja iz Domovinskog rata danas su na prigodnoj svečanosti hrvatskom generalu Anti Gotovini dodijelili priznanje "Junak hrvatskog Domovinskog rata".

Priznanje će mu predstavnici udruženja uručiti lično kada ga posjete u pritvoru suda u Den Haagu ili u Hrvatskoj ako iz pritvora bude pušten.

Predsjednik UBIUDR "Podravke" Mladen Pavković rekao je da priznanje nije samo priznaje generalu Gotovini za ono što je učinio u Domovinskom ratu već i izraz potpore kao haškom pritvoreniku kao i drugim hrvatskim generalima koji su optuženi na Haaškom sudu.

Pavković je rekao kako i 10 godina nakon završetka Domovinskog rata u kojem su branioci pobijedili agresora još nema institucije junaka Domovinskog rata. Udruge iz Domovinskog rata kao i članovi njihovih obitelji nikako se ne mogu pomiriti s marginalizacijom i prešućivanjem novije hrvatske historije u čemu, kako tvrdi Pavković, prednjače domaće izdajice i plaćenici.

Napomenuvši da današnji događaj nikako nije politički, naveo je da je optužnica protiv generala Gotovine optužba i protiv Republike Hrvatske.

U svom govoru, koji je bio prekidan aplauzom prisutnih, kritikovao je razne političare u Hrvatskoj i Europi zbog iskrivljavanja istine o Domovinskog rata i pozvao hrvatsku Vladu da na sve načine pomogne odbrani generala Gotovine.

Kritike vlasti i odnosu evropske politike prema hrvatskom Domovinskom ratu uputili su i fra. Nikola Mate Rošić i penzionisani general Ljubo Česić Rojs. Fra Roščić je kritiku uputio i Hrvatskom novinarskom društvu u čijem je prostoru održana prigodna svečanost zbog, kako je rekao činjenice da nije podržao novinare koje je Haaški sud optužio za nepoštovanje suda i da štiti "samo lijevo orijentirane novinare".

Na današnjem skupu u Novinarskom domu prisutni su bili brojni branioci, invalidi Domovinskog rata, penzionisani generali te ratni stradalnici.