Svijet
8

Generalni sekretar UN-a "duboko zaprepašten" zbog pogubljenja u Saudijskoj Arabiji

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon izrazio je "duboko zaprepaštenje" povodom subotnjeg pogubljenja 47 osoba, osumnjičenih za terorizam u Saudijskoj Arabiji, uključujući i šiitskog vjerskog lidera ajatolaha šejha Nimr al-Nimra.

"Šejh al-Nimra i ostali pogubljeni zatvorenici osuđeni su nakon suđenja koja izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog prirode optužbi i pravičnosti procesa", izjavio je Ban.

Čelnik UN-a je također pozvao na smirenost i suzdržanost kada su u pitanju reakcije na pogubljenje al-Nimre te je pozvao sve regionalne lidere da porade kako bi se izbjeglo dodatno pogoršanje sektaških tenzija, ističe se u saopćenju za javnost.

U saopćenju se navodi da se Ban Ki-moon već nekoliko puta dotakao slučaja al-Nimre sa saudijskim vlastima, kada je pozivao Rijad da preinači smrtne kazne u zatvorske.

Podsjetimo, u Saudijskoj Arabiji izvršena je smrtna presuda nad najmanje 47 osoba, među kojima i šiitski vjerski lider ajatolah šejh Nimr Bakir Al-Nimr, koji je saudijski državljanin.

Inače, Nimr je predvodio proteste protiv države u istočnom saudijskom gradu Katifu 2011. godine, kasnije je uhapšen i optužen za podsticanje na proteste, izazivanje pobune te pružanje otpora snagama sigurnosti.

Kazneni sud je 15. oktobra 2014. godine Nimra osudio na smrt, a 10 dana kasnije kaznu je potvrdio i Vrhovni sud. 

Pogubljenja u Saudijskoj Arabiji osudili su najviši zvaničnici Evropske unije i Iran, čiji je ministar vanjskih poslova poručio da će "Saudijska Arabija za ovu politiku platiti visoku cijenu."