Svijet
0

Generalni sekretar NATO-a u Pakistanu

FENA
Foto: DDP/AFP/File
Foto: DDP/AFP/File
Generalni sekretar NATO snaga Jaap de Hoop Scheffer u četvrtak se nalazi u posjeti Islamabadu radi razgovora s pakistanskim vlastima o situaciji na granici s Afganistanom, gdje su talibani i al-Qaida povratili svoja uporišta, objavili su pakistanski zvaničnici.

"Sheffer će se sastati s predsjednikom Asifom Alijem Zardarijem, premijerom Yusufom Razom Gilanijem i ministrima vanjskih poslova i odbrane", precizirao je jedan visoki funkcioner vanjskih poslova.

"Razgovori će biti posvećeni uglavnom regionalnoj situaciji u Pakistanu i Afganistanu te na granici između dvije zemlje", dodao je isti izvor.

SAD i NATO imaju oko 70.000 vojnika u multinacionalnim snagama u Afganistanu za borbu protiv ustanka talibana. Međutim, pogranične plemenske zone na sjeverozapadu Pakistana postale su novo uporište al-Qaide i afganistanskih islamističkih pobunjenika, koje podržavaju pakistanski talibani.

Mnogobrojni napadi, koji su ciljali međunarodne trupe, planirani su i izvedeni iz ovih zona, ocjenjuje Washington, koji pojačava raketnu pucnjavu na islamiste na sjeverozapadu Pakistana.