Svijet
0

Generalni direktor IAEA: Dužan sam da upozorim svijet na Iran

FENA
Yukiya Amano
Yukiya Amano
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano izjavio je da je njegova dužnost da upozori svijet na sumnjive aktivnosti Irana koje ukazuju na mogućnost da ta zemlja pokušava da napravi atomsku bombu.

"Na osnovu saznanja kojima raspolažemo imamo razloga da sumnjamo da Iran pokušava da napravi atomsku bombu i mi želimo da provjerimo sve što bi moglo imati vojnu dimenziju", kazao je Amano.

"Nemam apsolutno nikakav razlog da ublažim svoj izvještaj. Moja je dužnost da upozorim svijet", poručio je Amano, dodajući da Teheran do sada nije uspio da dokaže da je njegov nuklearni program civilni a ne vojni, prenosi Reuters.

On je, u intervjuu njemačkom izdanju Financial Times, rekao da će IAEA nastaviti da vrši pritisak na Teheran i da će u razgovrima sa Iranom sljedećeg mjeseca insistirati na njegovoj apsolutnoj saradnji.

Tenzije između Irana i Zapada zbog iranskog nuklearnog programa su pojačane u novembru kada je IAEA-e objavio izvještaj u kome je navedeno da ima obavještajne podatke o tome da Teheran pokušava da napravi atomsku bombu.

Iran, međutim, tvrdi da je jedina svrha njegovog nuklearnog programa proizvodnja električne energije.