Svijet
0

Generalna skupština UN: Ban Ki-Mun novi generalni sekretar

FENA
Šef južnokorejske diplomatije Ban Ki-Mun, koga je u petak navečer Generalna skupština Ujedinjenih naroda izabrala za novog generalnog sekretara svjetske organizacije, izjavio je da će njegov mandat, bez obzira na brojne prepreke biti ispunjen naporima da se izgrade mostovi i prevaziđu razlike.

"Ponizno prihvatam imenovanje za osmog generalnog sekretara UN-a. Služit ću vas dobro, punim srcem i svim mogućnostima", rekao je južnokorejski diplomat, koji će 1. januara na mjestu prvog čovjeka UN-a zamjeniti Kofija Annana, koji poslije 10 godina na čelu svjetske organizacije odlazi u penziju.

"Naši uspjesi neće se mjeriti obećanjima, već djelima za one kojima je pomoć najpotrebnija. Pred nama je puno prepreka, ali će moj mandat biti ispunjen naporima da se izgrade mostovi i prevaziđu razlike", obećao je Ki-Mun.

Ki-Mun, koji je tokom kampanje dobio podršku svih najznačajnijih država i regiona, očekuju ozbiljni problemi, pošto su UN u prethodnih pet godina protresle ozbilje podjele, spletkarenje, ali i korupcionaški skandali na raznim nivoima.