Svijet
0

Generalna skupština UN-a sutra o prijedlogu Srbije

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da se nada pozitivnom ishodu izjašnjavanja Generalne skupštine UN-a o prijedlogu rezolucije Srbije kojom se traži savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova.

Tadić nije želio da prognozira ishod sutrašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, ali je naglasio da je od izuzetnog značaja ne samo za Srbiju nego i za međunarodnu zajednicu da se pitanje Kosova i Metohije s političkog premjesti na pravni teren.

"Srbija je učinila sve što je bilo moguće" kako bi osigurala podršku svojoj inicijativi, rekao je Tadić novinarima u Evianu, u Francuskoj, gdje učestvuje u radu Konferencije o svjetskoj politici.

EU još nema jedinstven stav uoči sutrašnjeg izjašnjavanja na sjednici Generalne skupštine UN-a o rezoluciji Srbije kojom se od Međunarodnog suda pravde traži mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Andreas Peschke.

Predstavnik njemačkog ministarstva izjavio je radiju Deutsche Welle da EU usaglašava jedinstven stav o srpskoj rezoluciji.

On je potvrdio da su u New Yorku u toku konsultacije predstavnika zemalja EU uoči sutrašnjeg izjašnjavanja o rezoluciji Srbije.

Peschke očekuje da će poslije tih konsultacija zemlje EU na sjednici Generalne skupštine UN-a izaći sa jedinstvenim stavom o srpskom prijedlogu, ali nije mogao da precizira kakav će on biti, prenio je njemački radio.

Portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je da zajedničku odluku sigurno neće biti lako donijeti zato što neke zemlje EU jesu a neke nisu priznale nezavisnost Kosova.

Generalna skupština UN-a održat će sutra debatu i najvjerovatnije glasanje o zahtjevu Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži savjetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Šef srpske delegacije na sutrašnjoj sjednici, ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, ocijenio je pred odlazak u New York da će debata biti napeta, ali da je optimist i da očekuje da rezolucija Srbije bude prihvaćena.

"Očekujem da će debata biti daleko teža od one na Generalnom komitetu UN-a. Očekujem da će države koje se protive inicijativi biti oštro protiv, dok će one koje nas podržavaju biti žustro za", rekao je Jeremić, dodavši da se "nada najboljem ishodu po Srbiju i da ima razloga za optimizam".

Prema Jeremićevim riječima, "više desetina" država otvoreno je izrazilo spremnost da na glasanju podrži inicijativu Srbije.

Procedura predviđa da Jeremić na plenarnoj sjednici obrazloži rezoluciju Srbije, nakon čega će predsjedavajući Generalne skupštine Nikaragvanac Migel Deskoto Brokman pozvati prisutne da se, ukoliko žele, jave za riječ.

Ako se poslije obrazlaganja rezolucije niko ne bi javio za riječ, predsjedavajući bi mogao da konstatira da je rezolucija usvojena.

Vjerovatnije je, međutim, da će se diskusija razviti, konstatirati neslaganje i/ili glasati o rezoluciji i eventualnim amandmanima, ili odložiti glasanje.

Prema dosadašnjim izjavama zvaničnika i nezvaničnim informacijama, Srbija sutra u Generalnoj skupštini UN-a može da računa na podršku velikog broja malih zemalja, zatim članica pokreta nesvrstanih, izvjesnog broja arapskih zemalja i Rusije, i na blagonaklonost većine članica EU.

Evropska unija bi, izgleda, unutrašnja neslaganja po pitanju priznavanja Kosova, ali i prava Srbije da o tome zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde u Haagu, mogla na Generalnoj skupštini da pretoči u zajednički stav o "uzdržanosti", koji je za Srbiju svakako povoljniji od odbijanja, a možda i od rješenja da svaka članica glasa po vlastitom nahođenju.

Za usvajanje rezolucije, kojom Srbija traži da se Međunarodnom sudu pravde postavi pitanje "Da li je proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?", potrebna je prosta većina država prisutnih na glasanju, pri čemu se računaju samo glasovi "za " i "protiv", dok se uzdržani ne broje.

Ukoliko prijedlog bude usvojen, to postaje zahtjev Generalne skupštine UN-a, jer savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje nije obavezujuće, mogu da traže samo organi UN-a, i to prije svega Generalna skupština i Vijeće sigurnosti.

Poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Srbije izrazili su umjereni optimizam u vezi sa ishodom sjednice Generalne skupštine UN-a, dok opozicione partije smatraju da je Srbija tim potezom izabrala slabo sredstvo za odbranu integriteta zemlje.

Srbi sa Kosova očekuju da će inicijativa Srbije biti podržana u Generalnoj skupštini UN.

Ambasador SAD-a u Podgorici Roderic Moore smatra da "nema dileme" da će Generalna skupština UN-a izglasati rezoluciju Srbije.

"Smatram da će SAD glasati protiv, jer smo uvjereni da je Kosovo dobilo nezavisnost u skladu s međunarodnim pravom", rekao je Moore crnogorskom radiju "Antena M".

Makedonija će biti uzdržana tokom glasanja Generalne skupštine UN-a o prijedlogu rezolucije Srbije kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savjetodavno mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, javila je skopska televizija A1 pozivajući se na izjave zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je, povodom izjave Vuka Jeremića da bi priznanje kosovske nezavisnosti bilo "zabadanje noža u leđa" Srbiji, da srpski šef diplomatije ima "pravo i na takav doživljaj" i da crnogorski potezi "nisu sračunati da bilo kome nanesu štetu".

Đukanović je ukazao da su potezi "sračunati" da proizvedu korist državi i da svako mora da vodi računa o interesima naroda i države koju predstavlja.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je izjavu srpskog šefa diplomatije ocijenio kao "nediplomatsku".

"Crna Gora nikada nikome nije zabijala nož u leđa, prosto je veoma pažljivo cijenila odnos sa Beogradom, ali ne može da trpi štetu za sebe i svoje građane, sljedeći nešto što je nemoguće slediti", rekao je Vujanović, prenio je Tanjug.