New York
0

Generalna skupština prihvatila UN-ov budžet

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalna skupština prihvatila je u četvrtak dvogodišnji proračun Ujedinjenih naroda od 5,16 milijardi dolara kako bi pokrila troškove Svjetske organizacije u razdoblju 2010. – 2011., javile su svjetske agencije.

Proračun je za 300 miliona dolara viši od proračuna za 2008. – 2009. od 4,86 milijardi dolara koji je nakon rebalansa prihvaćen u decembru prošle godine, piše američka agencija Associated Press.

UN-ov redovni proračun popunjavaju 192 države članice temeljem visine svojih prihoda.

Kao i proteklih godina i pregovore oko ovog proračuna obilježilo je sporenje između siromašnih zemalja koje nastoje da se poveća trošenje UN-a na razvitak i razvijenih zemalja, koje najviše pridonose proračunu, koje nastoje ograničiti brojke, piše britanska agencija Reuters.

Zapadni diplomati rekli su kako su izračunali da su različiti zahtjevi koje je podnio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon za 2010. – 2011. ukupno iznosili oko 5,5 milijardi dolara. Dogovoreni iznos "znatno je smanjen u odnosu na proračun koji nam je predložen", rekao je jedan od njih, javlja Reuters.

Ovaj proračun koji je Generalna skupština UN-a usvojila konsenzusom ne uključuje mirovne operacije koje se posebno financiraju, a njihovi troškovi trenutno iznose nekih 8 milijardi dolara godišnje i odobravaju se u posebnim pregovorima, ili troškove nekoliko velikih UN-ovih agencija koje se financiraju dobrovoljnim prilozima država članica.