Afganistan
0

General Petraeus u Božićnoj posjeti američkim vojnicima

FENA
David Petraeus (Foto: Reuters)
David Petraeus (Foto: Reuters)
Vodeći američki i NATO zapovjednik u Afganistanu u subotu je posjetio vojnike za Božić na nekim od najvećih borbenih linija u toj zemlji kako bi pokazao zahvalnost i podršku vojnicima u devetoj godini rata protiv talibana.

General David Petraeus počeo je svoju božićnu turneju putujući helikopterom iz prijestonice, Kabula, do sjeverne pokrajine Kunduz, poručivši američkim vojnicima iz 10. planinske divizije da danas "nema mjesta na kojem bih radije bio nego ovdje" gdje su "fokusi naših napora", prenosi AP,

Na sjeveru zemlje zabilježeni su pojačani sukobi, dok talibani intenziviraju napade, a NATO se usmjerava na južna uporišta militantnog pokreta. Petraeusa je izvjestio o situaciji na terenu njemački general major Hans-Werner Fritz, zapovjednik NATO-ve sjeverne regionalne komande.

Petraeus je podijelio simbolične medaljone vojnicima koji služe tri ili više godina od napada na SAD 11. septembra 2001. i dodijelio je nekoliko ordenja, uključujući tri purpurna srca. On je potom otputovao helikopterom preko planinskih vrleti do zapadne pokrajine Farah, gdje je smještena 7. alpska jedinica talijanske vojske.

Posjeta američkog generala podudarila se s posjetom generala Vincenza Camporinija, načelnika generalštaba talijanske vojske. Petraeus je čestitao talijanskim vojnicima na "napretku koji je ostvaren u prvih nekoliko mjeseci otkako je ta jedinica u Afganistanu".

Petraeusova naredna stanica bilo je talibansko uporište Marjah u pokrajini Helmand, poprištu nekih od najžešćih nedavni borbi između talibana i kombinovanih snaga afganistanske vojske i NATO-a.

Marhjah je postao simbol problema s kojim se suočavaju NATO snage u Afganistanu. Više od 7.000 vojnika pod vodstvom NATO-a pokrenulo je invaziju na regiju s farmerskim zaseocima u februaru kako bi protjerali pobunjenike i prekinuli njihove izvore prihoda od trgovine drogom.

Zvaničnici NATO-a saopćili da će ta akcija otvoriti put za ulazak afganistanske vlade u tu regiju i pokretanje javnih službi.

Marinski general major Richard Mills je 6. decembra objavio da je bitka u Marjahu "praktično završena". Kampanja je, međutim, trajala duže nego što su se zvaničnici NATO-a nadali i pokazuje složenost napora da se preuzme kontrola u regiji u kojoj je talibanski uticaj snažan.