Svijet
0

General Patraeus stigao u Pakistan

FENA
General David Petraeus, novi zapovjednik američkih operacija na Srednjem istoku i u centralnoj Aziji, posjetio je u ponedjeljak Pakistan, u jeku napetosti između Washingtona i Islamabada.

General Petraeus, u pratnji pomoćnika državnog tajnika za južnu Aziju Richarda Bouchera, trebalo bi da se u toku dana sastane "s političkim i vojnim pakistanskim zvaničnicima", izjavio je za agenciju AFP glasnogovornik američke ambasade Wes Robertson.

Prema pisanju pakistanske štampe, general Patraeus treba se sastati s ministrom odbrane Chaudryjem Ahmadom Muhtarom, šefom vojnog zapovjedništva generalom Ashfaqom Kayanijem i, "vrlo vjerovatno", s predsjednikom Asifom Alijem Zardarijem, prije nego što ode u Afganistan.

Posjeta generala Petraeusa, koji je u petak preuzeo dužnost zapovijedanja američkim vojnim operacijama u Afganistanu i Iraku, odvija se u kontekstu napetosti između SAD-a i Pakistana koji se od 2001. godine priključio "ratu protiv terorizma".

Pakistan ne prestaje protestirati protiv američkih raketiranja navodnih talibanskih ciljeva u plemenskim zonama na sjeverozapadu zemlje koje graniče s Afganistanom.

Pakistan tvrdi da američki napadi, osim što razvijaju antiameričko raspoloženje u zemlji, ugrožavaju njegove pokušaje da se bori protiv terorizma.

Washington i Kabul smatraju da plemenske zone služe kao pozadinska baza talibanima i borcima Al-Qaide za njihove napade na međunarodne snage u Afganistanu.