Svijet
0

General Abizaid: Svijet može podnijeti nuklearni Iran

FENA
Svaki napor treba poduzeti kako bi se zaustavilo Iran da pribavi nuklearno oružje, no ako u tome ne uspije, svijet bio mogao živjeti s nuklearno naoružanim režimom u Teheranu, izjavio je u ponedjeljak donedavni zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku, umirovljeni general John Abizaid.

Abizaid, general koji je zapovijedao Središnjom komandom (CENTCOM) od jula 2003. do februara 2007., rekao je kako bi Sjedinjene Države, ako Iran i nabavi nuklearno oružje, mogle uspješno odvratiti tu zemlju od njegove upotrebe.

"Iran nije samoubilačka nacija. Mislim, možda imaju neke ljude na vlasti koji ne djeluju racionalno, ali sumnjam da nas Iranci namjeravaju napasti nuklearnim oružjem", rekao je Abizaid na tribini Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), nezavisnog 'think tanka' u Washingtonu.

Iranci su svjesni da SAD ima daleko nadmoćnije vojne snage, kazao je.

"Vjerujem da imamo snage odvratiti Iran, ako postane nuklearna" sila, ocijenio je general, referirajući na teoriju prema kojoj Iran ne bi riskirao katastrofalni uzvratni udar koristeći se nuklearnim oružjem protiv SAD.

"Postoje načini da se živi s nuklearnim Iranom. Suočimo se s time, živjeli smo s nuklearnim Sovjetskim Savezom, živjeli smo s nuklearnom Kinom te isto tako živimo s drugim nuklearnim silama", istaknuo je Abizaid.

Govoreći u CSIS-u, naglasio je da iznosi osobno mišljenje te da ni jedna od njegovih ocjena nije utemeljena na ranijem iskustvu s planovima SAD za slučaj moguće vojne akcije protiv Irana.

Abizaid je naglasio opasnost od dopuštanja da sve više i više zemalja gradi nuklearne arsenale. Ocijenivši da će Iran vjerojatno ostvariti tehnološku prekretnicu kojem će doći do atomske bombe, dodao je kako to ipak "nije neizbježno".

Preventivna vojna akcija kojom bi se onemogućile iranske nuklearne ambicije, po riječima umirovljenog američkog generala, možda ne bi bila najmudriji izbor.

Abizaid je spomenute ocjene iznio odgovarajući na pitanja publike u CSIS-u, nakon predavanja na temu glavnih strateških izazova na Bliskom istoku i u srednjoj Aziji.

Njegova stajališta puno su prilagodljivija i nude više nade u odnosu prema Iranu od prevladavajućih stajališta Bijele kuće koja često govori o prijetnji zbog iranskih nuklearnih ambicija. Administracija navodi da traži diplomatsko rješenje za iransku podršku teroristima i nuklearni program, dok kolaju glasine o pripremama za američki vojni udar, navodi AP.