Svijet
3

Geert Wilders bi mogao na sud, jer je muslimane nazvao "ruljom"

Anadolija
Geert Wilders (Foto: AFP)
Geert Wilders (Foto: AFP)
Holandski mediji pišu da je protiv Geerta Wildersa, lidera ekstremne desničarske Partije slobode (PVV), podnesena tužba, jer je Marokance i muslimane u Holandiji nazvao "ruljom".

Naime, protiv njega je pokrenuta tužba, jer je za holandski "RTL-Z" izjavio da su "Marokanci rulja i da ih iz Holandije želi poslati tamo odakle su i došli".

Tada je još naglasio da bi oko 60 posto Marokanaca koji žive u Holandiji trebali napustiti tu zemlju.

"Da li ste za to da u ovom gradu, ali i Holandiji bude manje Marokanaca", pitao je u četvrtak Wilders svoje sljedbenike na političkom skupu u Hagu.

Kako pišu holandski mediji, okupljeni sljedbenici ekstremne desničarske Partije slobode (PVV) su uzvikivali "Manje, manje, manje!".

Tom prilikom je, kako pišu holandski mediji, pozvao okupljene da na općinskim izborima u Holandiji, ali i na izborima za Evropski parlament "glasaju za grad s manje problema, a ako je moguće, i s manje Marokanaca".

Nakon ovakvih izjava, Tužilaštvo u Holandiji je već zaprimilo više od 100 tužbi protiv Wildersa, zbog uvreda koje je uputio građanima marokanskog porijekla.

Wilders, lider ekstremne desničarske Partije slobode (PVV), koji se posljednjih godina u javnosti proslavio izjavama protiv muslimana, imigranata i Europske unije, izjavio je da želi snažniju suradnju s političkim strankama koje slijede slične politike kao i njegova partija.

Istakao je da se do sada u Belgiji sastao sa Strankom flamanskog napretka, u Francuskoj s Nacionalnim frontom i s Demokratima u Švedskoj, poručivši kako će uskoro posjetiti i Italiju gdje će se sastati s tamošnjim radikalnim desničarskim političarima.

U nekoliko navrata je izjavljivao kako snažno vjeruje da će u narednim godinama političke stranke koje se bore protiv EU i imigranata u Europi postati mnogo popularnije, naglasivši da je došlo vrijeme da zajednički nastupaju i na nivou Europe.

Istakao je da njegova partija dijeli zajedničku politiku s nekim desničarskim strankama u Francuskoj, Belgiji i Danskoj, mnogo više nego sa strankama u Holandiji.

Wilders smatra da do sada nije bilo intenzivnije saradnje ekstremnih desničarskih stranaka na europskom nivou, najviše zbog medija koji nisu pridavali značaj desničarskim strankama u Evropi.

Inače, Wilders je 2012. godine pokrenuo portal na kojem je širio propagandu protiv Evropske unije i slao poruke da Holandija treba napustiti Evropsku uniju.

U nekoliko navrata je izjavljivao da članstvo Holandije u EU ugrožava nezavisnost zemlje, a tražio je i da zastave EU budu uklonjene s nekih javnih ustanova u Holandiji.