Svijet
0

Gdje je porodica Saddama Huseina?

Sarajevo-x.com
The Independent
The Independent
Jedni su mrtvi, drugi u egzilu, a treći se skrivaju. Cijela je porodica nakon pada Huseinove vladavine bila na meti kritičara, policije, Interpola, ubica i vojske. Ipak, svjetske sile se najviše trude uhapsiti Huseinovu najstariju kćerku Raghad, optuženu za zločin protiv čovječnosti. Mnogi smatraju da je bila očeva desna ruka u smišljanju i izvršavanju nedjela.

Teška sudbina zadesila je sve koji su bili povezani sa diktatorom Saddamom Huseinom, a najgore je prošla njegova porodica. Želeći što bolje "očistiti" zemlju od Huseinove ideologije i diktature, svjetske sile su smatrale da je važno ukloniti ili zatvoriti sve članove te ozloglašene porodice.

Iako je Huseinov način upravljanja zemljom bio krvoločan i nehuman, vrlo je vjerovatno da neki od članova porodice s tim nisu imali ništa, prenosi The Independent.

Huseinova druga žena Samira i njihov sin Ali trenutno se nalaze u Libanu i ne žele se ni na koji način uplitati u trenutunu situaciju u Iraku. Sadamov polubrat Barzan ubijen je nakon suđenja, a ista sudbina čeka i Sadamovog rođaka Ali Hussein al Majida (poznatog kao Hemijski Ali jer je otrovnim plinom ubijao Kurde) kojem se trenutno sudi, ali se vjeruje da će dobiti smrtnu kaznu.

Ipak, čini sa da bi mnogi na suđenju najviše voljeli vidjeti Huseinovu kćerku Raghad koja je optužena za zločine protiv čovječnosti, za poticanje mržnje te za terorizam. Ona je bila njegova omiljena kćerka što Saddama ipak nije spriječilo da ubije njenog muža i muža njene sestre Rane.

Raghad se sada nalazi pod zaštitom Jordana. Interpolove potjernice nemaju efekta ukoliko vlada ne odluči da je izruči. Iračka vlada je u nekoliko navrata tražila od kralja Abdullaha da je izruči, ali su dobili odbijenicu s objašnjenjem da je Raghad gošća kralja i da će tamo ostati do daljnjeg.

Do tada, Raghad je sigurna. Ali u slučaju da bude izručana i poslana na suđenje, presuda će najvjerovatnije biti smrt.