Svijet
0

Gdje će se reinkarnirati Dalaj Lama?

FENA
Nagovještaj tibetanskog vjerskog vođe Dalaj lame, koji živi u egzilu u Indiji, da bi mogao da raskrsti s tradicijom i izabere nasljednika na osnovu ličnog izbora ili kroz demokratske izbore, zatalasao je budistički svijet, ali i vlasti u Kini čija je Tibet pokrajina.

Guverner Tibeta smatra da sadašnji 14. Dalaj lama na zemlji nema pravo da izabere svog nasljednika kako on hoće i da mora da slijedi vjersku tradiciju reinkarnacije.

Dalaj lama, koga Peking doživljava kao separatistu i koji je pobjegao u Indiju poslije neuspjele pobune 1958. godine još ranije je u svojoj autobiografiji "Sloboda u egzilu" nagovijestio da se Dalaj lama neće "ponovo roditi" u Kini. On je napisao da će se, ukoliko Tibet ne bude slobodan, Dalaj lama reinkarnirati na drugom mjestu.

Guverner Tibeta Padma Choling kaže, međutim, da Dalaj lama nema pravo da napušta instituciju reinkarnacije, naglašavajući tako čvrst stav koji zastupa i zvanični Peking o jednom od najosjetljivijih pitanja izbora nasljednika vjerskog vođe budista na "krovu svijeta".

Kineska vlada insistira da oni moraju da potvrde sve reinkarnacije živih Buda ili viših religioznih ličnosti tibetanskog budizma. Peking također insistira da mora da potvrdi i sljedećeg Dalaj lamu.

"Tibetanski budizam ima istoriju od više od 1.000 godina, a reinkarnacija Dalaj lame i Panchen lame izvođena je posljednjih nekoliko stotina godina", rekao je Padma Choling.

Neki budisti brinu da će, kada Dalaj lama umre, Kina izabrati njegovog nasljednika ili će doći do mogućnosti postojanja dvojice Dalaj lama, jednog izabranog u egzilu i drugog koga priznaje Peking. Takav slučaj već je bio 1995. godine, kada je Dalaj lama u egzilu izabrao jednog dječaka kao reinkarnaciju preminulog Panchen lame, drugog najvišeg lame u hijerarhiji tibetanskog budizma.

Kineske vlasti odmah su izolovale tog dječaka i na njegovo mjesto doveli drugog, kojeg su kao reinkarniranog Panchen lamu odredili budistički sveštenici na Tibetu.

Mnogi Tibetanci ne prihvataju Panchen lamu koga je potvrdio i Peking.

Samo pronalaženje reinkarnacije Dalaj lame i drugih vrhovnih lama je vrlo mukotrpan zadatak koji nekada traje i tri do četiri godine.

Nakon smrti Dalaj lame uz pomoć posebnih znakova, kao što je javljanje u snu sveštenicima, ili jednostavno praćenjem u kom pravcu ide dim tokom kremacije tijela Dalaj lame, određuje se dio Tibeta gdje se traže djeca rođena u vrijeme smrti Dalaj lame.

Takva djeca se dovode u manastir gdje se izvodi poseban postupak pronalaženja reinkarniranog Dalaj lame. Jedan od načina, uz mnoge druge znake, je i da to djete među mnogim drugim sličnim predmetima nepogrješivo prepozna i uzme u ruku stvari koje su pripadale predhodnom Dalaj lami.

Tek tada nastaje dug proces u kome se mali Dalaj lama podvrgava striktnom budističkom obrazovanju i potrebnim vjerskim i političkim podukama, koje će mu omogućiti da kasnije predvodi svoje podanike.

Tako, osim od istorijskog uslova da se reinkarnacija odigra na Tibetu, za političku podobnost sljedećeg Dalaj lame za Peking će vjerovatno biti važnije da li će se njegovo školovanje i formiranje obavljati u Ljasi ili u egzilu pod uticajem nezavisnosti nastrojenih budista s Tibeta.