Obala Slonovače
0

Gbagbo izmješten iz Abidžana

SRNA
Bivši predsjednik Obale Slonovače Loren Gbagbo izmješten je iz Abidžana dan poslije hapšenja u ovom gradu, saopštile su večeras UN.

Portparol nije rekao gdje se Gbagbo nalazi, ali je dodao da su trupe UN nalaze uz njega kako bi mu garantovale bezbjednost.

On je uhapšen u najvećem gradu Obale Slonovače poslije sedmodnevne opsade njegove rezidencije u sukobu sa snagama lojalnim izabranom predsjedniku Alasaneu Uatari.

Uatara je obećao da Gbagbo neće biti povrijeđen, ali je situacija u Abidžanu i dalje nestabilna i dešavaju se sporadični oružani sukobi, prenosi BBC.

U nekim izvještajima navodi se da su pojedini Gbagbovi vojnici i pripadnici milicije odbili da se predaju.

Gbagbo je odbijao da prihvati poraz na predsjedničkim izborima održanim u novembru prošle godine, a procjenjuje se da je u nasilju koje je od tada trajalo poginulo preko 1 000 ljudi, a raseljeno više od milion.

Iz Abidžana je stigla i informacija da su vojni komandanti koji su se borili za Gabagba sada zakleli na lojalnost Uatari.
U izvještaju televizije koja prenosi Uatarine stavove navodi se da su Filip Mangu, bivši Gbagbov načelnik generalštaba, i "svi generali na terenu, u vazduhoplovstvu i mornarici" izrazili lojalnost Uatari.

Uatara je ranije pozvao sugrađane na uzdržanost poslije jučerašnjeg dramatičnog hapšenja Gbagboa. Novi predsjednik najavio je da pokrenuta istraga protiv Gbagboa i obećao da će sudski proces biti fer, te da je ustanovljena i komisija za istinu i pomirenje.