Alassane Ouattara
0

"Gbagbo će se suočiti s optužbama"

FENA
Alassane Ouattara (Foto: AP)
Alassane Ouattara (Foto: AP)
Predsjednik Obale Slonovače Alassane Ouattara izjavio je danas da će se dosadašnji predsjednik Laurent Gbagbo suočiti s optužbama "na nacionalnom i međunarodnom nivou".

"Uskoro ću razgovarati s glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda Luisom Morenom Ocampom da bi ovaj sud mogao započeti istragu", rekao je Ouattara.

Predsjednik ove zapadnoafričke države je kazao i da je Gbagbo premješten iz hotela "Golf", gdje je odveden nakon hapšenja u ponedjeljak, da će se nalaziti u jednoj vili i da će se poštovati njegova prava kao bivšeg predsjednika, javio je AP.

"Gbagbo se nalazi u rezidenciji pod nadzorom, negdje u Obali Slonovače", rekao je Ouattara novinarima u svom sjedištu u Abidjanu, u hotelu "Golf" i dodao, ne navodeći više detalja, da ministar pravde priprema eventualni proces protiv bivšeg predsjednika.

"Protiv Gbagboa će postojati optužbe na nacionalnom i međunarodnom nivou", istakao je Ouattara.

Glasnogovornik misije Ujedinjenih nacija u Obali Slonovače Hamadun Ture rekao je za AFP da je Gbagbo danas prevezen helikopterom na sjever zemlje, ne navodeći tačnu lokaciju.

Ouattara je kazao i da nastoji da ponovo uspostavi sigurnost i ekonomsku aktivnost u zemlji, nakon petomjesečne borbe sa svojim rivalom Gbagboom, koji nije želio priznati poraz na predsjedničkim izborima od novembra.

Više stotina ljudi ubijeno je na zapadu Obale Slonovače od kraja marta kada su Ouattarine snage krenule ka Abidjanu da bi zbacile Gbagboa s vlasti.

Za masakre u sukobu optužene su obje strane, a Ocampo je prošle sedmice najavio da će otvoriti zvaničnu istragu o masovnim ubistvima u ovoj zemlji.