Optužbe ukrajinskog Naftagaza
0

'Gazprom smanjuje isporuku plina Južnoj Evropi'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajinska energetska firma Naftagaz optužila je u ponedjeljak Gazprom da je u nekoliko zemalja Južne Evrope i u Turskoj poremetio snabdijevanje plinom, pojačavajući potrošnju u Moldaviji preko koje prolazi taj plinovod.

"Počevši od 1. januara, moldavski potrošači započeli su da koriste iz nepoznatog razloga i bez dogovora s Naftagazom praktično sav plin iz plinovoda koji prolazi kroz Moldaviju", navodi se u saopćenju ukrajinske firme.

Ukupan obim isporuke namijenjen Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj i Makedoniji smanjen je za deset miliona kubika dnevno, objavio je Naftagaz.

"Te akcije Gazproma i njegove filijale Moldovagaz destabiliziraju snabdijevanje plinom i izazivaju neutemeljene optužbe na adresu Ukrajine", dodala je ukrajinska kompanija, prenio je AFP.

Gazprom, u sukobu s Kijevom, prekinuo je od 1. januara isporuku Ukrajini, koju optužuje da ilegalno uzima plin namijenjen Evropi.

Osamdeset posto plina namijenjenog Evropi prolazi kroz ukrajinsku teritoriju i u nekoliko evropskih zemalja je trenutno smanjena isporuka.