Nove optužbe iz Gazproma
0

Gazprom optužio Kijev da krade plin

FENA
Foto:AFP
Foto:AFP
Dopredsjednik ruskog Gazproma Aleksandar Medvedev optužio je u subotu u Pragu Ukrajinu da krade 35 miliona kubnih metara plina dnevno i zatražio od nje da ga plati, uz ostala dugovanja.

"Plin koji je korišten ilegalno mora da bude plaćen", kazao je on na konferenciji za štampu u Pragu, nakon što je njegova kompanija odlučila da od 1. januara obustavi isporuku plina Ukrajini, preko koje prolazi i plin namijenjen Evropi.

Ukrajinska firma Naftogaz je saopćila u petak da Rusi ne isporučuju predviđene količine svojim evropskim kupcima.

Medvedev je u Pragu izjavio kako želi da se sastane sa češkim predstavnicima u Evropskoj uniji, jer Prag predsjedava Unijom od 1. januara, kako bi im dao "kompletnu sliku o onome što se događa" u sporu oko plina. On je optužio Ukrajince da "manipuliraju javnim mnijenjem".

Mi nismo dio Svjetske trgovinske organizacije i nismo potpisali Povelju o energiji, ali apeliramo na evropsku vladu da upotrijebi taj instrument kako bi utjecala na Ukrajinu", kazao je on.

Nakon razgovora sa češkim dopremijerom Aleksandrom Vondrom, Medvedev će otputovati u Berlin, gdje će u toku dana održati konferenciju za štampu, a zatim u Pariz, London, Beč, Milano i Rim, a "možda i u Bruxelles".

Rusija je prekinula snabdijevanje Ukrajine plinom zato što dvije zemlje nisu postigle dogovor o cijenama plina za 2009. godinu i zbog kašnjenja u plaćanju, izazvavši strah da će se ponoviti scenario iz 2006. godine kada je prekinuto snabdijevanje ervopskih kupaca.