Rusija
0

Gazprom ne može da pokrije dodatnu potražnju gasa

FENA
Ruski gasni gigant Gazprom saopćio je u utorak da ne može da pokrije povećanu tražnju za gasom, nastalu zbog veoma oštre zime u Evropi, navodeći da je tražnja za tim energentom porasla za čak 50 posto.

Direktor odjeljenja Gazproma za izvoz, Aleksandar Medvedev, izjavio je da je „tokom prve sedmice februara tražnja gasa porasla za 50 posto, što mi, naravno, ne možemo da pokrijemo", prenosi AFP.

Gazprom, koji zbog niskih temperatura mora da pokrije povećanu tražnju gasa i na domaćem - ruskom tržištu, u subotu je saopćio da ne može da poveća isporuke gasa zapadnoj Evropi. Prethodno su zvaničnici i energetske kompanije iz Evropske unije saopćile da je ruski gigant smanjio snabdijevanje gasom za devet članica Unije.

U ponedjeljak je isporuka ruskog gasa vraćena u normalu u šest članica Unije, dok se situacija popravlja u Italiji, Njemačkoj i Rumuniji, saopćila je EK-a.

Medvedev je istakao da evropske zemlje imaju dovoljne zalihe gasa za najmanje 30 dana, tako da mogu da izbjegnu veće probleme. EU uvozom pokriva oko četiri petine svojih potreba za gasom, a iz Rusije potiče oko jedne trećine uvoza tog energenta.