Rusija
0

Gazprom još nije dobio potpisani sporazum iz Kijeva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski gasni gigant Gazprom objavio je da iz Kijeva još nije dobio potpisani primjerak sporazuma o nadzoru tranzita gasa preko Ukrajine koji bi trebao omogućiti nastavak isporuke gasa Evropi.

«Gazprom još nije dobio primjerak, čak ni faksom, dokumenta koji je noćas potpisao Kijev», saopćio je Gazprom.

Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum o međunarodnom nadzoru tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u subotu odnosno u nedjelju rano ujutro, uz posredovanje češkog premijera Mireka Topolaneka, koji trenutačno predsjeda EU-om. Nadzor tranzita gasa vršit će promatrači iz EU-a, Rusije i Ukrajine, javile su u nedjelju agencije.

Evropska komisija pozdravila je odluku Kijeva da potpiše sporazum o međunarodnom nadzoru tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, izrazivši nadu u brzi nastavak isporuka gasa Evropi. «To bi napokon trebalo omogućiti nastavak isporuka ruskog gasa Evropskoj uniji», rekao je prema saopćenju predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, istaknuvši važnost 'trenutačne obnove isporuke gasa EU-u' nakon višednevnog prekida.

«Mnogo je građana EU-a dovedeno u opasnost prekidom isporuke gasa i ta je situacija trajala i predugo», dodao je, izrazivši zadovoljstvo sporazumom o nadzoru tranzita gasa preko Ukrajine, koji su potpisali Rusija, Ukrajina i Evropska komisija. Ukrajinska premijerka Julija Timošenko potpisala je posljednja, rano u nedjelju ujutro.

Evropski promatrači u Ukrajini počeli su se u međuvremenu raspoređivati na terenu. Ukrajinski dužnosnici smatraju da bi evropski potrošači gasa mogli početi dobivati za tri dana.