Svijet
0

Gazprom i Naftogaz rade na pripremi dokumenata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnik za medije Gazproma Sergej Kuprijanov izjavio je u nedjelju da taj ruski energetski gigant i njegov ukrajinski partner Naftogaz pripremaju za potpisivanje sporazume o isporukama gasa Ukrajini i njegovom tranzitu u Evropu.

”U skladu s dogovorom koji su u toku protekle noći postigli premijeri Rusije i Ukrajine, Gazprom i Naftogaz u ovom trenutku rade na pripremi za potpisivanje sporazuma o dopremanju gasa potrošačima u Ukrajini i odgovarajućih dokumenata za tranzit gasa”, rekao je Kuprijanov u emisiji “Vijesti”.

On je istaknuo da najvažniji rezultat predstavlja to što je postignut dogovor o obnovi tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu i uvjetima rada u ovoj i narednoj godini, prenio je Itar-Tass.

Šefovi vlada dviju država, Vladimir Putin i Julija Timošenko, koji su nakon višesatnih pregovora u Moskvi postigli dogovor o isporukama gasa Ukrajini, tranzitu i cijenama, dali su instrukcije gasnim kompanijama da do sutra pripreme neophodan paket dokumenata o tranzitu i kupovini gasa.

"Čim ovi dokumenti budu potpisani, bit će obnovljena isporuka ruskog gasa Evropi“, rekla je Timošenko nakon razgovora s ruskom kolegom, podsjetio je Itar-Tass.

Ruska agencija je prenijela i Putinove riječi da je postignut dogovor da Ukrajina počne plaćati evropsku cijenu za ruski gas, umanjenu za 20 posto za ovu godinu. Zauzvrat Ukrajina neće Rusiji povećavati cijenu za tranzit ruskog gasa preko njene teritorije.

Od 2010. godine, kako je dogovoreno, Ukrajina će početi da plaća tržišnu, evropsku cijenu gasa.