Svijet
0

Gaza: Teška situacija u zdravstvu zbog sankcija

FENA
Palestinske vlasti u Gazi upozorile su u nedjelju da je zdravstveni sektor u teškoj situaciji zbog izraelske blokade obalne teritorije.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas, "proživljava tešku krizu", kazao je Wissam Abu Shamala, direktor za odnose s javnošću u bolnici Nasser u gradu Khan Younis na jugu pojasa Gaze, prenosi Xinhua.

Izrael je blokirao sve prelaze u osiromašenu enklavu prošlog juna, kada je pokret Hamas silom preuzeo pojas Gaze nakon dugogodišnje vladavine Fataha, koji vodi umjereni predsjednik Mahmoud Abbas.

Abu Shamala je objasnio da zbog neredovne dostave lijekova, hrane, goriva i drugih potrepština bolnica Nasser ne može pacijentima pružiti odgovarajuću njegu.

Kada Izrael napadne južni dio pojasa Gaze bolnica ne može primiti relativno veliki broj žrtava, kazao je on, dodavši da zbog toga često pacijente šalju u Evropsku bolnicu u Khan Younisu ili u glavnu bolnicu Al-Shifain u gradu Gaza.

Prema računici ministarstva zdravlja, najmanje 90 pacijenata umrlo je od juna jer nisu mogli izaći iz Gaze kako bi dobili potrebnu njegu ili zbog nedostatka lijekova.