Svijet
21

Gaza: Među 165 poginulih u izraelskim napadima, 33 djece i 16 žena

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Izraelska vojska sedmi dan izvodi žestoke zračne napade u Pojasu Gaze, u kojima je do sada život izgubiilo najmanje 165 osoba, među kojima najmanje 33 djece i 16 žena, te ranjeno 1.085 osoba, prenosi Anadolija.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva u Gazi, koje je i nakon uspostavljanja jedinstvene palestinske vlade nastavilo sa radom na terenu, objavilo je izvještaj u kojem se navode brojke o stradalim i operacijama izraelske vojske pod nazivom „Zaštitna linija“ (Protective Edge).

Glasnogovornik Ministarstva Eshref el-Kudra je za Anadoliju kazao da je veliki broj ranjenika životno ugrožen.

S druge strane, na internet stranici „Jevrejski glas“ je objavljeno da je od raketa ispaljenih iz Gaze na teritoriju Izraela ranjeno najmanje 208 osoba, među kojima je 11 ranjenih gelerima, 36 povrijeđeno prilikom bijega iz skloništa, šest u saobraćajnim nesrećama uzrokovanim zvukom sirena te 151 povrijeđena osoba zbog panike tokom tih napada.

Na Zapadnoj Obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Nekoliko dana kasnije, 2. jula, u znak osvete otet je palestinski mladić i istog dana svirepo ubijen. Nakon toga, međusobni napadi eskaliraju, a izraelska vojska 7. jula započenje akciju protiv Palestinaca "Zaštitna linija“.