Blokirat će intervencije
0

Gatilov: Rusija će nastaviti vojnu saradnju sa Sirijom

FENA
Genadij Gatilov
Genadij Gatilov
Rusija će nastaviti vojno-tehničku saradnju sa Sirijom i blokirat će svaki pokušaj vojne intervencije u toj bliskoistočnoj zemlji, saopćio je u ponedjeljak visoki zvaničnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Sve što se dopremilo u Siriju iz Rusije urađeno je na zakonskim osnovama. Mi Siriji nismo isporučivali ofanzivno oružje, nego samo defanzivno", izjavio je novinarima zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov, prenosi Xinhua.

On je kazao kako Moskva smatra da je pogrešno ostaviti snage sirijske vlade bez oružja dok opozicijske snage istovremeno dobijaju naoružanje.

Gatilov je također upozorio da će se Rusija usprotiviti svakoj rezoluciji UN-a koja bi odobrila vojnu intervenciju u Siriji.

"Nećemo dopustiti usvajanje bilo kakvih neodređenih rezolucija, posebno onih koje se tiču upotrebe sile. Generalno gledajući, neće biti vojnog scenarija i pronaći će se politička odluka, kazao je on.

Gatilov je dodao kako Rusija ne smatra da je vojna intervencija u Siriji na pomolu.

Kazao je da su zapadne sile postale suzdržanije prema sirijskom problemu i da međunarodna zajednica namjerava podržati mirovni plan zajedničkog posrednika UN-a i Arapske lige, Kofi Annana.

Zamjenik ruskog ministra izjavio je, ipak, da su male šanse za pokretanje pregovora između sirijskih vlasti i opozicije.