Svijet
0

Gates upozorio Tursku da ne napada Kurde u Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki državni sekretar Robert Gates zatražio je danas od Turske da se uzdrži od vojnih akcija protiv kurdskih separatista na sjeveru Iraka.

Sekretar Gates je, međutim, odbio da komentira izvještaje o američkom napadu na bazu islamskih ekstremista u Somaliji, prenio je Reuters.

"Mislim da je moguće da je u toku operacija, ali neću govoriti o tome", rekao je Gates na konferenciji za novinare u Singapuru, na marginama Konferencije o bezbednosti azijsko-pacifičkog regiona, koja danas završava.

Američka televizijska mreža CNN izvjestila je u petak uvečer da je američka ratna mornarica učestvovala u akciji na sjeveru Somalije, čija je meta bio jedan pripadnik međunarodne terorističke mreže Al Qaide, osumnjičen za učešće u bombaškim napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, 1998., kada je život izgubilo 240 ljudi.

Portparol Pentagona Bryan Whitman nije želio da komentira navode CNN-a. Sjedinjene Američke Države pokrenule su u januaru zračne napade u Somaliji, čija su meta bila trojica pripadnika Al Qaide, također traženi zbog bombardiranja američkih ambasada, ali su umesto njih nastradali njihovi somalijski saveznici.

U Turskoj je, pak, pregrupisanje i pojačanje trupa na jugoistoku zemlje, blizu granice sa Irakom izazvalo nagađanja o mogućem upadu turske vojske u irački Kurdistan. Turska je prošle sedmice uputila tenkove u pograničnu zonu pošto je 12 Turaka ubijeno u eksplozijama bombi.

Ankara je za napade okrivila Radničku partiju Kurdistana (PKK), čiji pripadnici iz skrovišta na iračkoj teritoriji vrše napade na jugoistoku Turske.

"Nadamo se da neće biti nikakvih unilateralnih vojnih akcija preko iračke granice", rekao je Gates , priznajući da je Turska s razlogom zabrinuta zbog "kurdskog terorizma".

"Turska ima istinski problem s kurdskim teroristima koji djeluju na teritoriji Turske", rekao je on. "Sarađujemo s Turcima i pokušavamo da im pomognemo da rješe taj problem na turskoj teritoriji".

Irački premijer Nuri al Maliki upozorio je u subotu vlasti u Ankari da odustanu od eventualnih planova za vojni upad na kurdske teritorije na sjeveru Iraka i da probleme rješava pregovorima, a ne oružjem i silom.

Zvanična Ankara optužuju iračke Kurde, koji su svojevremeno pomagali turskim vojnicima u borbama protiv pripadnika PKK-a na iračkom tlu, da sada podržavaju članove te separatističke organizacije. Osim toga turske vlasti strepe da bi zbog rata u Iraku moglo da dođe do raspada te zemlje i stvaranje kurdske države što bi podstaklo kurdske separatiste da traže samoupravu na jugoistoku Turske.

Turske snage su poslednji put upale na iračku teritoriju 1990.-ih. Od tada se u Iraku nalazi više od 1.000 turskih vojnika koji nadgledaju aktivnosti kurdskih pobunjenika i prikupljaju podatke o njihovim aktivnostima.