Svijet
0

Gates traži od zemalja NATO-a pojačanje za Afganistan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki sekretar odbrane Robert Gates uputio je svim zemljama saveznicama Sjevernoatlantskog saveza (NATO) pisma tražeći da pošalju pojačanja i dodatnu opremu u Afganistan, objavio je u petak glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman.

"Gates je uputio pisma svim kolegama NATO-a naglasivši važnost da se odgovori vojnim potrebama u Afganistanu", rekao je on.

U ovom pismu, sekretar odbrane "traži da se razmotre njihovi kapaciteti kako bi se vidjelo da li se mogu poslati nove snage", dodao je on.

Sjedinjene Države odlučile su da pošalju na proljeće oko 3.200 marinaca u Afganistan, kao pojačanja na jug zemlje i za obuku afganistanskih snaga sigurnosti.

Whitman je odbio da prokomentira sadržaj ovih pisama,davši naslutiti da poruka nije bila ista za svaku zemlju.

"Različite zemlje imaju različite kapacitete", rekao je on, precizirajući da je Gates "formulirao izvjestan broj specifičnih preporuka za određeni broj zemalja NATO-a, na način na koji zamišlja da bi one mogli pomoći".

Njemački ministar odbrane Jung Franz Josef kategorički je odbio ove zahtjeve, nakon što je primio Gatesovu poruku koja je, prema njemačkom dnevnom listu Süddeutsche Zeitung, "imala neuobičajeno oštar ton".