Svijet
0

Gates: Smanjenje britanskih trupa u suradnji sa SAD-om

FENA
Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je u četvrtak u Londonu da je smanjenje britanskog vojnog kontingenta u Iraku u proljeće 2008. dogovoreno u "tijesnoj suradnji" sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon razgovora sa svojim britanskim kolegom Desom Browneom u Londonu, gdje boravi samo šest sati prije odlaska za Moskvu, Gates je pozdravio doprinos Velike Britanije u iračkoj kampanji nazvavši je "vjernim saveznikom" SAD-a.

Premijer Gordon Brown je objavio u ponedjeljak pred parlamentom da do proljeća 2008. predviđa smanjiti na 2.500 broj britanskih vojnika u Iraku, raspoređenih uglavnom u pokrajini Basra.

"Mogu reći da je brojka od 2.500 vojnika i misija od 2.500 vojnika bila u tijesnoj suradnji s generalom Petraeusom, američkim zapovjednikom multinacionalnih snaga u Iraku, a to je bio rezultat zajedničkog dogovora između SAD-a i Velike Britanije vezano za ulogu britanskih snaga na jugu zemlje", rekao je on na konferenciji za štampu.

Gates bi trebao, prije polijetanja za Rusiju, razgovarati s premijerom Brownom.

On će u Rusiji voditi razgovore o projektu američkog proturaketnog štita u Evropi, koji Rusija jako kritikuje, prijeteći da će dovesti u pitanje sporazume o kontroli naoružanja iz doba hladnog rata.