Svijet
0

Gates pozvao Pakistance na prekid veza s ekstremistima

FENA
Američki sekretar za odbranu Robert Gates pozvao je u nedjelju pakistanske obavještajne službe da prekinu sve veze s ekstremistima, naročito pripadnicina Al-Qaide koji su našli utočište na granici s Afganistanom.

Pakistanske tajne službe imaju odavno veze s ekstremistima, izjavio je on za američku televiziju Fox News.

"Moramo pomoći Pakistancima da shvate kako te organizacije sada za njih predstavljaju egzistencijalnu prijetnju i da ćemo mi biti tu kao saveznici Pakistana", kazao je ministar.

Neki pripadnici pakistanskih obavještajnih službi podržavaju talibane i pripadnike Al-Qaide na granci s Afganistanom, kazao je u petak šef glavnog američkog međuarmijskog zapovjedništva Michael Mullen.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je u petak predstavio novu strategiju za Afganistan i Pakistan, pozvao je Islamabad da "uništi Al-Qaidu i sve žestoke ekstremiste unutar svojih granica".

On je ocijenio da Al-Qaida, mreža odgovorna za terorističke napade od 11. septembra 2001. godine, "aktivno priprema napade na SAD otkako se sklonila u Pakistan", gdje se skrivaju i talibani koji podstiću pobunu u Afganistanu.