Svijet
0

Gates i Buffett pozvali kineske bogataše da doniraju novac

FENA
Bill Gates
Bill Gates
Osnivač računalnog giganta Microsofta Bill Gates i američki milijarder Warren Buffett u četvrtak su na prijemu priređenom za kineske milijunaše izjavili da su impresionirani voljom veoma bogatih Kineza da doniraju u humanitarne svrhe.

Svečana večera na temu filantropije, čiji su domaćini u jednoj vili u predgrađu Pekinga bili Gates i Buffett, u prvom trenutku je izazvala zabrinutost nekih kineskih bogataša da će na njih biti izvršen pritisak da doniraju sredstva, prenijela je agencija Associated Press.

Gates i Buffett, koji su najavili da će pokušati sljedeće godine organizirati sličan događaj u Indiji, istaknuli su da su samo željeli započeti raspravu o tome kako se bogati mogu odužiti Kini u vrijeme kada se u toj zemlji prvi put pojavljuju milijunaši.

"Bilo je fantastično vidjeti tu energiju i zanimanje", izjavio je Gates na konferenciji za novinare i dodao da su večeri prisustvovale dvije trećine bogatih Kineza koji su bili pozvani, kao i da su razgovori o donaciji sredstava bili iskreni i sveobuhvatni.

U Kini ima najmanje 875.000 ljudi čije se bogatstvo mjeri milijunima dolara, prema podacima koje je objavio analitičar iz Shangaija Rupert Hoogewerf.