Slovačka
0

Gašparovič ponovno izabran za predsjednika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ivan Gašparovič ponovno je izabran za predsjednika Slovačke, pokazuju rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora nakon 99,9 posto prebrojanih glasova.

Na izborima održanim u subotu dosadašnji predsjednik Gašparovič pobijedio je s 55,5 posto glasova opozicijsku kandidatkinju sociologinju Ivetu Radičovu koja je osvojila 44,4 posto glasova.

Na izborima je sudjelovalo 51,6 posto Slovaka, izvijestili su stručnjaci Ureda za statistiku.

Gašparovič, dugogodišnji akter slovačke političke pozornice koji je ovih dana proslavio 68. rođendan, u prvom krugu je osvojio 46,7 posto glasova, a njegova protukandidatkinja 38 posto.

Njegovo ponovno osvajanje petogodišnjeg mandata predsjednika države dobra je vijest za premijera Roberta Fica čija je vladajuća koalicija, sastavljena od socijalista i nacionalista, snažno podržavala Gašparovičev reizbor.

Dobro je da se premijer, parlament i predsjednik države slažu, izjavio je Gašparovič novinarima nakon što se proglasio pobjednikom.

Fico je izrazio zadovoljstvo što će se u vrijeme gospodarske krize moći osloniti na "socijalno osjetljivog" predsjednika.

Iveta Radičova, zastupnica demokršćana, prva je žena koja je otišla tako daleko na predsjedničkim izborima u Slovačkoj, bivšoj komunističkoj zemlji s moćnim utjecajem Katoličke crkve.

Radičova je čestitala pobjedniku, prenosi Hina, ocijenivši kako je njezin poraz uzrokovalo to što je Gašparovič imao "jasnu podršku" najpopularnijeg slovačkog političara - premijera Fica.