Svijet
1

Gari Kasparov: Vladimir Putin želi podijeliti Evropu

Anadolija
Foto: AA
Foto: AA
Ruski opozicioni političar i bivši svjetski šampion u šahu Gari Kasparov u petak je rekao da Vladimir Putin, predsjednik Rusije ima za cilj da podijeli Evropu i da te svoje ambicije ne krije.

Govoreći na Slobodnom ruskom forumu u litvanskom glavnom gradu Vilniusu, Kasparov je oštro kritikovao Putinovu politiku. Okrivio ga je da su ruski napadi u Siriji doveli do pogoršanja stanja na terenu i da su doveli do toga da ljudi bježe u Evropu.

"Putinov primarni cilj je da podijeli Evropu, a uz to čak i ne krije tu svoju želju", kaže šahovski velemajstor.Kasparov smatra da Rusija namjerno želi pogoršati situaciju u Siriji i da želi oslabiti NATO pakt.

"Veoma je mala mogućnost da Rusija počne rat protiv NATO saveza. Zato što Moskva zna da bi taj pokušaj izazvao vojni odgovor od NATO-a", naglašava Kasparov.Putinovu vladavinu u Rusiji proslavljeni šahovski as okarakterisao je kao 'fašističku diktaturu' dodavši da je u ovom trenutku u Rusiji nemoguće kritikovati Putina.U svojoj knjizi 'Zima dolazi', koja je objavljena prošle jeseni, Kasparov optužuje zapad i Sjedinjene Američke Države da su preblagi prema Putinu.

Između ostalog u knjizi tvrdi da se Rusija mora transfiormisati iz diktature u demokratiju.

"Nakon što je Putin, bivši agent KGB-a 1999. godine postao ruski predsjednik zapadne zemlje i SAD nisu učinili ništa da ga spriječe da postane diktator i kasnije međunarodna prijetnja", dodao je Kasparov.

Kasparov je 2005. godine objavio da se povlači iz šaha i da će se posvetiti politici. Tada je rekao kako smatra da je neophodno da uradi sve što je u njegovoj moći za otpor Putinovoj diktaturi. Vođa je liberalne opozcije Komitet 2008, koja se zalaže za povratak demokratije u Rusiju. Zanimljivo, Kasparov osim ruskog posjeduje i hrvatsko državljanstvo koje je dobio 2014. godine.