Svijet
0

Gambari zahtijeva da vojna hunta odmah prekine s hapšenjem opozicionara

FENA
Izaslanik Ujedinjenih naroda za Mianmar Ibrahim Gambari zahtijevao je u ponedjeljak da vojna hunta odmah prekine s hapšenjem opozicionara.

U izjavi za štampu u Bangkoku, prvoj etapi turneje po Aziji, Gambari je ocijenio "krajnje zabrinjavajućim" informacije o daljim hapšenjima, saslušanjima i zastrašivanjima opozicionara u Mianmaru.

"Te se operacije moraju prekinuti odmah", rekao je on, jer one "nisu u skladu s duhom uzajamnog angažiranja Ujedinjenih naroda i Mianmara".

Organizacija Amnesty Internationala objavila je da je šest disidenata uhapšeno tokom ovog vikenda, od kojih dvojica studentskih lidera, koji su doprinijeli izbijanju protestnog pokreta protiv hunte polovinom augusta.

Gambari je stigao u nedjelju navečer u Bangkok i dao je izjavu nakon razgovora s tajlandskim ministrom vanjskih poslova, dok Ujedinjeni narodi traže da se nastavi s pritiscima na huntu uz podršku nekih ključnih azijskih zemalja.

Gambari je rekao u ponedjeljak da je cilj njegove turneje po Aziji "konsultacije i traženje aktivne podrške regionalnih partnera u budućoj etapi skorog povratka u Mianmar".

"Moramo imati podršku regionalnih partnera kako bi Mianmar mogao krenuti naprijed", rekao je on.

U Rangunu je zvanična štampa osudila u ponedjeljak zapadne zemlje da nastoje da u "Mianmaru uspostave vladu koja bi bila po njihovoj volji".