SAD
0

Gallup: Obami 50, McCainu 42 posto glasova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama dostigao je prag od 50 posto glasova u najnovijem ispitivanju Gallupova instituta i ta mu podrška prvi put omogućuje sigurnu pobjedu.

Po Gallupovu dnevnom ispitivanju objavljenom u srijedu Obama je zadržao prednost od osam postotaka pred republikancem Johnom McCainom i vodi s 50 prema 42 posto glasova registriranih birača.

McCain, usprkos tome što ove sedmice uživa veliku medijsku pozornost na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u St. Paulu, "daleko je ispod" svoje najveće podrške od 48 posto u aprilu i u početku maja, ocijenila je Gallupova analitičarka Lydia Saad.

McCain je neznatno popravio svoje mjesto u odnosu na 40 posto glasova u prošloj sedmici, koje je dobivao za vrijeme demokratske nacionalne konvencije u Denveru.

U međuvremenu je postotak neodlučnih birača pao na osam posto, na najnižu razinu od početka juna. "To djelomice odražava zaokret birača prema Obami nakon demokratske konvencije, kad je ostvario vodstvo koje i dalje održava", rekla je Saad.

Zadnje Gallupovo ispitivanje provedeno je od 30. augusta do 1. septembra na uzorku od 2772 registrirana birača, s mogućnošću greške od plus dva do minus dva posto.

I ostala relevantna ispitivanja raspoloženja američkih birača pokazuju manju ili veću prednost za Obamu, pa tako u prosjeku, koji u srijedu objavljuje Yahoo, Obama dobiva 49 posto, a McCain 42,8 posto glasova.

Yahoova projekcija broja elektorskih glasova na predsjedničkim izborima govori da Obama za sada osvaja 250, a McCain 237 glasova, dok je za pobjedu potrebno 270. Neizvjesno je 50-ak elektorskih glasova u saveznim državama Ohaju, Koloradu, Virdžiniji, Nevadi i Novom Hempšajru.

Kada je riječ o burzovnim predviđanjima izbornog pobjednika, prenosi Hina, Obama uvjerljivo vodi sa 62,8 posto prema McCainovih 37,5 posto izgleda.