Svijet
0

Gallup: Obami 46 posto, McCainu 44 posto glasova

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Kandidati Demokratske i Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima 4. novembra, senatori Barack Obama i John McCain imaju podijeljenu podršku birača, uz neznatnu prednost Obame od 46 prema 44 posto glasova, prema dnevnom ispitivanju instituta Gallup objavljenom u nedjelju.

Nedjeljni rezultati zasnovani na Gallupovu dnevnom anketiranju biračaod 3. do 7. juna, predstavljaju najpozitivniji rezultat za Obamu u odnosu na McCaina od sredine maja kada je vodio pred republikanskim kandidatom s tri posto prednosti.

Otad je Obama ili bio izjednačen ili zaostajao za McCainom, ili je u najboljem slučaju vodio za jedan posto glasova.

U sadašnjem prosjeku petodnevnog ispitivanja birača, Obama je izbio u vodstvo pred McCainom u posljednja tri dana ankete, nakon što je Hillary Clinton obznanila da će okončati kampanju za demokratsku nominaciju.

Čini se da je njezina odluka o povlačenju iz utrke imala trenutačni učinak na dio njezinih pristaša, koji bi podržali Obamu na općim izborima, navodi Gallup u analizi rezultata.

Ako se taj trend nastavi u ispitivanju u nedjelju, posebno nakon što je Hillary Clinton na oproštajnom skupu kampanje u subotu energično pozvala svoje pristaše da podrže Obamu, senator iz Illinoisa mogao bi imati uvjerljivo vodstvo nad McCainom u rezultatima koji će biti objavljeni u ponedjeljak, ocjenjuje Gallup.

U praćenju raspoloženja američkih birača za predsjedničke izbore 2008., Gallup dnevno intervjuira najmanje hiljadu registriranih birača diljem SAD-a. Ispitivanjem od 3. do 7. juna bilo je obuhvaćeno 4.379 birača, uz statističku pogrešku od dva posto.