Svijet
0

Gaf Chery Blair bacio Brownov govor u sjenku

FENA
Godišnja konvencija laburista, koja se održava u Manchesteru apsolutno dominira današnjim izdanjima britanskih listova.

Dnevnici daju različite ocjene jučerašnjeg govora ministra finansija Gordona Browna, koji je označio njegovu zvaničnu kandidaturu za nasljednika Tonyja Blaira na mjestu britanskog premijera.

Za sve listove ključni dio govora bila je Brownova pomirljiva konstatacija da je bila "prava privilegija sarađivati sa i raditi za najuspešnijeg vođu laburista i laburističkog premijera svih vremena".

To je, prema tvrdnjama jedne novinarke, supruga britanskog premijera Chery navodno prokomentirala kao laž.

Pred današnji, kako se najavljuje, oproštajni govor Tonyja Blaira, njegova kancelarija učinila je sve da uvjeri javnost i medije da Chery Blair tako nešto nije izgovorila, konstatira Guardian, primjećujući da su svi, pa čak i ministri, i dalje skloniji da vjeruju novinarki nego supruzi premijera, koja demantira da je takvu izjavu dala.

Independent ide korak dalje i osvrće se na čitav niz neslanih šala i gafova premijerove supruge, od kontroverzne izjave da palestinski bombaši samoubice sebe dižu u zrak jer nemaju nikakve nade u budućnost, preko kritika ministra Johna Prescota i američkog predsjednika Busha, do opaske "šta Pariz uopće zna o kulturi?"

Chery je juče u paramparčad slomila krhko primirje između Tonyja Blaira i Gordona Browna, primjećuje Indipendent.

Analizirajući govor Gordona Browna, Guardian ističe da je njegova glavna tema bila "društvo, dobro za sve", inspirirana naslovom, ali i sadržajem knjige utjecajnog kanadsko-američkog ekonomiste Johna Kenetta Galbraihta, koji je nedavno umro u 97. godini.

List ocjenjuje da je ministar finansija naciji predočio sopstvenu viziju načina da se dostigne humana i saosjećajna društvena zajednica.

Riječi: narod, zajednica, Britanija i britanstvo, vrijednosti i promjene, koje su najviše puta spominjane u Brownovom govoru, odražavaju i njegovu suštinsku poruku, primjećuje Guardian.

Independent ocjenjuje da jučerašnji govor nije bio, kako se očekivalo, životno izlaganje Gordona Browna, ali smatra i da je hvatanje u koštac sa svim spornim pitanjima, uključujući i njegovu škotsku nacionalnost, bilo više nego dovoljno da uvjeri javnost da on jeste premijerski materijal.

Financial Times s jedne strane ističe ujediniteljsku prirodu Brownove retorike, bilo da je riječ o partiji ili naciji, ali i primjećuje da ona nije zvučala kao naracija, već kao niz naslova poglavlja, a ministru finansija i najvjerovatnije sljedećem britanskom premijeru savjetuje da nađe novog pisca govora.

Daily Telegraph je izuzetno kritičan prema nastupu ministra finansija.

Brownova retorika ocijenjena je kao suha i u funkciji ideologije bez dovoljne doze ljudskosti.

List ističe da govor ministra finansija ne daje povoda lideru opozicije Davidu Cameroonu da se zabrine.

U sličnom tonu Times konstatuje da "čarobnjakov šegrt", kako list opisuje Brownov dugogodišnji potčinjeni položaj u odnosu na Blaira, ima još mnogo toga da nauči.

Komentator ovog lista ocjenuje da Brownov govor nije postigao cilj da okonča špekulacije da ministar finansija ne mora nužno da bude novi lider vladajuće stranke u Britaniji.