Ugušio "zlobne" komentare
0

VIDEO / Gadhafi negirao da je pobjegao u Venecuelu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Libijski lider Moammar Gadhafi negirao je da je napustio zemlju i pojavio se na državnoj televiziji, dok su antivladini demonstranti preuzeli kontrolu nad nekoliko gradova čime su uzdrmani temelji njegove četrdesetogodišnje vladavine.

Libijski lider se, kako bi ugušio "zlobne komentare" da je pobjegao u Venecuelu, prvi put od početka nemira prije sedam dana pojavio u javnosti.

"Sastaću se sa omladinom na Zelenom trgu u centralnom dijelu Tripoliju. Samo da dokažem da sam u Tripoliju a ne u Venecueli i da negiram televizijske izvještaje", rekao je Gadhafi ispred svoje kuće u Tripoliju.

Analitičari navode da je, uprkos televizijskom pojavljivanju Gadhafijeva kontrola nad zemljom veoma slaba pošto ljudi lojalni režimu podnose ostavke, a piloti borbenih aviona su prebjegli na stranu demonstranata pošto im je naređeno da otvore vatru.

Vojni izvori sa Malte izjavili su da su dva libijska vojna pilota doletjela na to ostrvo avionima "Mirage", jer im je naređeno da u gradu Bengaziju napadnu demonstrante.

Narodni ustanak sada se proširio i na prijestonicu, gdje su demonstranti napali policijske stanice i kancelarije državne televizije dok su zapaljen i zgrade vlade.

Mještani dva naselja u Tripoliju izjavili su u telefonskim izjavama da su maskirana lica izvršila masakr pucajući nasumice u oblasti Tadžura.
Jedan od očevidaca rekao je da su se u naselju Fašlum iz helikoptera iskrcali, kako je rekao, afrički plaćenici, koji su otvorili vatru na ljude na ulici pri čemu je veliki broj ubijen.

"Ovo je definitivni kraj režima. Ovo se nikada ranije nije dešavalo u Libiji. Molimo se da se sve brzo završi", rekao je jedan od stanovnika Tripolija agenciji France press.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Moon predvodi globalnu osudu ugušenja protesta u kojima je, prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava, poginulo između 200 i 400 ljudi.

Ban Ki-Moon je najavio da će se Vijeće sigurnosti danas sastati radi razgovora o krizi i izrazio je "nezadovoljstvo" izvještajima da su libvijske snage bezbjednosti pucale na demonstrante iz borbenih aviona i helikoptera.

Američki državni sekretar Hillary Clinton rekla je da svijet "uznemireno prati situaciju u Libiji" i pozvala je na okončanje "neprihvatljivog krvoprolića."