Svijet
0

Gaddafiju zabranjen ulazak i finansijske transakcije u Rusiji

FENA
Moammar Gaddafi (Foto: Press Assoc.)
Moammar Gaddafi (Foto: Press Assoc.)
Libijskom lideru Moammaru Gaddafiju, njegovoj djeci i najbližem okruženju zabranjen je ulazak na teritoriju Rusije ili tranzit preko nje, kao i izvođenje finansijskih transakcija u toj zemlji, javile su u ponedjeljak ruske agencije, prenoseći tekst ukaza ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Prema ukazu od 9. marta, kojim su uvedene mjere za ispunjenje Rezolucije 1.970 Vijeća sigurnosti UN-a od 26. februara ove godine, na spisku se nalazi 16 osoba, uključujući samog Gaddafija, njegove sinove i kćerku, brata, libijskog ministra odbrane, načelnika službe ličnog Gaddafijevog osiguranja, direktora Vojne obavještajne službe i nekoliko činovnika koji imaju "bliske veze s režimom".

Prema objavljenom kompletnom tekstu ukaza, na drugom spisku su imena osoba kojima se zabranjuje ostvarivanje finansijskih operacija sa sredstvima u njihovom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom, finansijskim aktivama i ekonomskim resursima na teritoriji Rusije.

Agencija Itar-Tass navodi da su na tom spisku Moammar Gaddafi, njegova četiri sina i kćerka.

Interfax navodi da se zabrana odnosi, osim na libijskog lidera, na njegovu kćerku Ajšu i sinove Hanibala i Hamisa.

Pres služba Kremlja je 10. marta saopćila da je Medvedev potpisao ukaz o mjerama za ispunjenje Rezolucije 1.970 Vijeća sigurnosti UN-a od 26. februara ove godine, koja predviđa primjenu sankcija prema Libiji, između ostalog, zabranu ispuruka oružja u tu zemlju.