Viagra u službi rata
0

Gaddafijevi vojnici siluju žene i djecu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pripadnici vojske Moamera Gaddafija služe se najgorim metodama ratovanja kako bi sijali strah među svojim protivnicima. Prema izvještajima humanitarnih organizacija, Gaddafijevi vojnici siluju osmogodišnju djecu pred očima njihovih porodica.

Humanitarci su svjedočili stravičnim pričama o seksualnim zlostavljanjima, uključujući i zločin u kojem je grupa djevojčica oteta i zarobljena četiri dana. Nakon što su puštene na slobodu bile su toliko istraumirane da nisu mogle govoriti.

Druga djeca su opisivala kako su bili primorana da gledaju dok im ubijaju očeve i siluju majke. Izbjeglice iz Misrate, Ajdabia i Rus-Lanufa opisivale su seksualna zlostavljanja žena i djece.

"Izvještaji o seksualnom nasilju nad djecom su nepotvrđeni, ali su pouzdani i ponavljaju se u četiri kampa u kojima smo bili", rekao je Michael Mahrt, humanitarac koji se bavi zaštitom djece. On je dodao da su djeca ispričala stravične priče o ubistvima očeva i silovanjima njihovih majki.

Mahrt je rekao da su djeca govorila o zločinima nad drugom djecom, ali da je moguće da su se te stvari dešavale njima, ali su previše uznemireni da bi o tome pričali.

Djeca izložena nasilju pokazuju znakove fizičkog i emocionalnog bola, povučeni su, odbijaju da igraju i bude se plačući u noći.

Mnogi izvještaji govore da Gaddafijevi vojnici koriste Viagru i siluju djecu i žene.

Dvadesetosmogodišnja Iman al-Obeidi tvrdi da je 15 muškaraca silovalo dva dana nakon što su je oteli na barikadi. Uhapšena je dok je pokušala ispričati svoju priču stranim novinarima. Doktori u Misrati potvrdili su mnoge druge slučajeve silovanja.