Libija
0

Gaddafijeve snage zauzele dvije ključne oblasti

SRNA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Oružane snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju osvojile su u sukobima sa pobunjenicima dvije ključne oblasti.

Novinari zapadnih medija potvrdili su tvrdnje Gadafijevog režima da je grad Zavija ponovo u njihovim rukama nakon višednevnog bombardovanja.

    Pobunjenici su pobjegli i iz luke Ras Lanuf na istoku Libije.

    Gadafijev sin Saif al Islam upozorio je pobunjenike da su vladine snage na putu ka gradu Bengaziju.

    Lider opozicije Mustafa Abdul Džalil pozvao je međunarodnu zajednicu da slijedi primjer Francuske i prizna pobunjeničku administraciju kao legitimnu libijsku vladu.

    On je pozvao i vlade zapadnih zemalja da im pomognu u njihovoj borbi protiv Gadafijevog režima jer je poznato da se oružana sposobnost pobunjenika ne može mjeriti sa vladinim snagama.

    Pobuna protiv Gadafijeve 41-godišnje vladavine počela je sredinom februara kada su pobunjenici zauzeli nekoliko gradova i naselja na istoku Libije, nakon uspješnih narodnih ustanaka protiv režima u Tunisu i Egiptu.
    Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) juče je saopštio da su sukobi u Libiji prerasli u građanski rat.

    U Briselu se danas održava samit EU o situaciji u Libiji, dok Velika Britanija i Francuska predvode pozive za oštrijim odgovorom. Afrička Unija (AU) je odbacila svaku zamisao o stranoj vojnoj intervenciji u Libiji.

    Komesar Savjeta AU za mir i bezbjednost Ramtane Lamamra rekao je da će biti odabrano pet šefova država koji će otputovati u Libiji u naporu da se okonča sukob.

    Ministri NATO juče su u Briselu razgovarali o uvođenju zone zabrane leta, ali je odlučeno da je potrebno dodatno planiranje.