Libija
0

Gaddafijeve snage u centru Zuvaraha

SRNA
Muammer Gaddafi
Muammer Gaddafi
Tenkovi snaga lojalnih libijskom lideru Moammeru el Gaddafiju ušli su danas u centar grada Zuvaraha, na zapadu zemlje, i vode borbe sa pobunjenicima, izjavili su očevici.

Gaddafijeve snage danas u bombardovale i pobunjeničke položaje na ulazu u Adždabiju, a pobunjenici su saopštili da će braniti ovu strateški važnu tačku po svaku cijenu.

Gaddafijeve snage ostvarile su seriju pobjeda u prethodnih nekoliko dana, a ukoliko osvoje Adždabiju, biće im otvoren put ka pobunjeničkoj prijestonici Bengaziju i sjeveroistočnoj luci Tobruku.

U Vijeću sigurnosti UN danas se vodi rasprava o uvođenju zone zabranjenioh letova iznad Libije, za šta se snažno zalažu Francuska i Britanija, ali nikakav dogovor nije na pomolu, izjavile su diplomate.

Među državama koje su uzdržane prema toj mjeri su Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, ali i Njemačka, Južnoafrička Republika i Brazil. Turska se danas izjasnila protiv bilo kakve intervencije NATO-a u Libiji.

Francuski ambasador pri UN Gerard Araud izjavio je da rezolucija o zoni zabranjenih letova može biti usvojena ove sedmice. 

Ruski izaslanik Vitalij Čurkin rekao je novinarima u sjedištu UN da još postoje pitanja bez odgovora u vezi sa tom mjerom, te da je Rusija otvorena za sve prijedloge o rješavanju krize u Libiji.