Protesti se šire, sve više mrtvih
0

VIDEO / Gaddafijev sin upozorava na mogućnost građanskog rata

SRNA
Sayf al-Islam (Foto: Reuters)
Sayf al-Islam (Foto: Reuters)
Sin predsjednika Libije Moammara el Gaddafija, Sayf al-Islam, upozorio je u televizijskom obraćanju libijskoj javnosti na mogućnost izbijanja građanskog rata nakon što su se antivladini protesti proširili i na prijestonicu Tripoli.

Uprkos tome što je kritikovao demonstrante, on je obećao da će biti provedene značajne političke reforme.

Sin libijskog lidera je priznao da su tokom intervencija policija i vojska načinile greške, ali je  istakao da je broj poginulih mnogo niži nego što je ranije objavljano.

Prema njegovim riječima, opozicione grupacije i stranci pokušavaju da Libiju transformišu u grupu manjih državica i da ukoliko uspiju u svojoj namjeri, time će biti obustavljene strane investicije i životni standard će drastičnoj mjeri opasti.

Sayf Gaddafi, takođe je kritikovao strane medije zbog, kako je rekao, pretjerivanja o obimu nasilja u Libiji.

Nešto ranije javljeno je da je njegov otac napustio Libiju, ali je Sayf rekao da je on i dalje u Libiji i da "predvodi borbu".

Jutros je u centralnom dijelu Tripolija mirno, mada se još može čuti sporadična vatra iz automatskog naoružanja.
Očevici su izjavili da su bezbjednosne snage sinoć ispalile suzavac i bojevu municiju, dok su se pojavili i nepotvrđeni izvještaji da su u sukobima sa antivladinim demosntrantima učestvovali i strani plaćenici kao što je bio slučaj u gradu Bengaziju. Još nema podataka o eventualnim žrtvama.
Drugi po veličini libijski grad Benghazi je nakon četvorodnevnih nemira uglavnom pod kontrolom demonstranata. Prema nepotvrđenim izvještajima, jedan od generala vojske prebjegao je na stranu opozicije.

Bolnice u Benghaziju ne mogu da se izbore sa žrtvama i jedan od ljekara rekao je da su tokom popodneva primili više od 50 tijela. Demonstracije su prijavljene i u drugim gradovima, uključujući Tobruk, Al Baydu i Misratu.

Moammar al Gaddafi je u Africi najduže na vlasti i on je na čelo Libije došao nakon puča 1969. godine.

Region Bliskog istoka i sjeverne Afrike suočen je sa prodemokratskim protestima, pojačanim usljed odlaska sa vlasti egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka 11. februara i svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Tunisa Zine Al Abidine Alija u januaru.