Svijet
0

Gaddafijev sin: Specijalci stigli u Tripoli da mi ubiju oca

FENA
Moammar Gaddafi
Moammar Gaddafi
Stariji sin libijskog lidera Moammara Gaddafija, Muhamed tvrdi da su u glavni grad Libije Tripoli stigle grupe specijalnih jedinica nekoliko zapadnih zemalja kako bi ubile njegovog oca, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Međunarodne šahovske federacije (FIDE) Kirsan Iljumžinov agenciji Interfax.

"Sreo sam se s predsjednikom nacionalnog olimpijskog komiteta Libije Muhamedom Gaddafijem koji mi je rekao da su u glavni grad Libije, Tripoli, ubačene grupe specijalnih jedinica nekoliko zapadnih zemalja radi uklanjanja njegovog oca Moammara Gaddafija", rekao je telefonom Iljumžinov, koji je u nedjelju stigao u Libiju.

Po riječima Iljumžinova, Muhamed Gaddafi tvrdi da se u Tripoliju sada nalaze tri grupe zapadnih specijalaca.

"On smatra da je Zapad sav ulog stavio na jednu kartu (igra va banque), rekao je predsjednik FIDE, dodajući da sin Gaddafija uvjerava da je njegov otac dobro i "ne namjerava da napusti svoju zemlju, koju voli više od života".

Iljumžinov se već sredinom juna sretao s Gaddafijem, saopćavajući potom da su mnogo razgovarali i igrali šah.

Ruskim medijima je po povratku u Rusiju Iljumžinov prenio izjavu Gaddafija da je u noći 1. maja, nekoliko minuta pred početak NATO bombardovanja, napustio kuću u kojoj su ostali i poginuli njegov sin Saif al-Arab i troje unučadi.